Adını kuşlardan alan Kuşadası"na, Dünyada nesilleri tehlike altında olan Tepeli Pelikanlardan birisi her yıl ziyaret ediyor.
Geçtiğimiz yıl Şubat ayında gelen tepeli pelikan bu yıl 1 ay erken gelerek, yat limanındaki fenerin altında bulunan aynı taşın üstüne kondu.
En iri kuşlardan olan Tepeli Pelikanın Kuşadası"na her yıl gelmesi sevinçle karşılanıyor ve son günlerde ağaçların yoğun olduğu parklarda görülen sığırcıkların hareketleri ilgiyle izleniyor. Göç yolu üzerindeki Kuşadası"na gelerek birkaç gün dinlenen tepeli pelikan, önemli beslenme, barınma ve üreme alanı olan Büyük Menderes Deltası"na gidiyor.
İçinde Tepeli Pelikanların da olduğu yüzlerce kuş türünün "doğal evleri" olan sulak alanlar, büyük bir hızla kurutularak ve kirletilerek kaybediliyor. “Büyük Menderes Deltası” bu sulak alanların en önemlileri arasında yer alıyor.
TEPELİ PELİKAN (Pelicanus crispus)
Tepeli Pelikan ( Pelicanus crispus), yayılımı Avrupa "dan Moğolistan'a kadar olan, balıkla beslenen ve nesli tehlike altında bir kuş türüdür. Tepeli Pelikan yaklaşık 170 cm. boyunda ve 11 kg. ağırlığındadır. Kanat açıklıkları 3 mt. kadardır. Çoğunlukla toplu yaşar ve koloniler halinde yuvalanırlar. Besini sadece balıktan oluşan tepeli pelikanlar yılda 4 yumurta bırakır. -