Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu çerçevesinde bölge devlet bakanlarının katıldığı 'Enerji meydanında güvenlik sorumlulukları' konulu bir oturum düzenlendi. Atlantik Konseyi Koordinatörü Frederick Kempe başkanlık ettiği oturuma Türkiye'den Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Bulgaristan Enerji ve Turizm Bakanı Trayko Traykov, Romanya Ekonomi Bakanı Adriean Videanu, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ve Türkmenistan Tabii Kaynaklar İdaresi Müdürü Yagşıgeldi Kakayev katıldı.
Araştırmalara göre Türkmenistan'ın gaz rezervinde dünyada dördüncü sırada olduğunu hatırlatan Kakayev, "Gazprom'la karşılıklı yürüyen bir anlaşmamız var. Rusya ve İran'a halen gez veriyoruz. Yılsonuna doğru Çin'e gaz vermeye başlıyoruz. Tarafsız bir ülke olarak bütün dünya ülkeleriyle iyi ilişkilere sahibiz. Her pazara gaz vermeye hazırız." Açıklamasını yaptı.


Türkmenistan'ın enerji güvenliğine özel önem verdiğinin altını çizen Yagşıgeldi Kakayev, bu maksatla Devlet Başkanı Berdimuhamemdov'un özel bir toplantı düzenlediğini kaydetti. Kaynak ve güzergahların çeşitlendirilmesinin bu kaynakların yönetiminde yeni yaklaşımlar doğuracağına dikkat çeken Kakayev, bu forumun tedarikçilerle transit ve alıcı ülkeler arasında yeni ilişikilerin başlamasına zemin hazırladığına dikkat çekti.


GÜRCÜ BAKAN: KAYNAKLARIN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ



Forumda söz alan Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri de ülke olarak 1 numaralı önceliği enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine verdiklerini söyledi. "Kaynakların çeşitlendirilmesine biz de katkı vermek isteriz. Avrupa pazarı için bu çeşitlilik önemli." tespitinde bulunan Khetaguri, "Transit kapasitemizi artırmaya çalışıyoruz. Partnerimizin kim olduğuna bakmaksızın sözleşme hükümlerine uygun hareket etmeye özen gösteriyoruz." dedi. Khetaguri, Rusya'nın Nabucco'ya değer katacak fikirlerinden istifade edilebileceği görüşünü de dile getirdi.


Bulgaristan Enerji ve Turizm Bakanı Trayko Traykov ise tedarikçi ülkelerle transit ve alıcı taraflar arsında bazı kurallar konulması gerektiğine vurgu yaptı. Traykov, ülke olarak yenilenebilir enerji ve Tuna nehri üzerinde Romanya'yla ortaklaşa bir hidroelektrik santrali projesi ile kaynak çeşitliliğini oluşturmaya çalıştıklarını anlattı.