Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güney Kore'deki program dahilinde gerçekleşen temasları ve Suriye meselesini Kanal D'de ekrana gelen 32. Gün programında değerlendirdi.

HER TÜRLÜ MEYDAN OKUMAYA HAZIRIZ

910 km sınırımızın bulunduğu Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak, olanlara seyirci kalamayacağımızı ifade eden Davutoğlu, olası bir güvenlik sorunuyla ilgili olarak "Türkiye her türlü meydan okumaya hazırdır" dedi.

HUMUS YAŞAYAN BİR HUMUS DEĞİL

Davutoğlu şu açıklamalarda bulundu;

"Suriye'de top mermisi almamış bina yok. Sokakta, çöplerin arasından bir şeyler bulmaya çalışan kadınlar dışında kimseler yok. Esad'ın şimdi gittiği Humus, yaşayan bir Humus değil. Esad'ın 1 yıl içinde gittiği herhangi bir şehir yok. Şam'daki mitingleri saymazsak, gittiği herhangi bir yer yok.

Biz her an takipteyiz. Geceli gündüzlü çalışıyoruz. Seul, Başbakan'ın ameliyattan sonra ilk kez yurtdışına çıkışıdır. Çünkü Başbakan'ın Seul'e gidiş nedeni asıl Suriye'dir.

Hemen yanı başımızdaki bir yangın, bizim için zamana bırakılacak bir konu olamaz. 1. Derecede etkilenen Suriye'dir, ikinci derecede ilgilenen ise Türkiye halkıdır. Bizim bu farkındalığı sağlamamız lazım. Suriye halkı için kaygılı olmak bizim vazifemizdir fakat ortada ulusal çıkarlarımız ve güvenlik sorunlarımız da var.

Türkiye her türlü meydan okumaya hazır. Halkımız rahat olsun. Şu an Suriye'nin halkı için kaygı duyduğumuz için çaba gösteriyoruz ancak Türkiye'nin ulusal çıkar ve güvenlik algısına yönelik bir hamle gördüğümüzde önlemimizi alırız."