Başından geçen hiçbir olayı, kişileri, hiçbir şeyi unutmuyor. Kimi zaman bu ona rahatsızlık da verse, o her şeyi hatırlamanın ayrıcalıklarını yaşıyor.

Televizyon prodüktörü 58 yaşındaki Bob Petrella, beş yaşından bu yana hayatının her ayrıntısını bugün yaşamış gibi hatırlıyor. Üstelik hafızasını zorlamaya, kurcalamaya bile gerek duymadan.

ABD'nin Los Angeles eyaletinde yaşayan Bob Petrella, bu inanılmaz özelliğinin incelenmesi için geçtiğimiz yıl California Üniversitesi'nde çalışma konusu olmuş.

Tıpta 'hyperthmestia' ismiyle bilinen ve çok gelişmiş hafıza olarak geçen bu durumun dünyada sadece dört kişide olduğu tespit edildi. Bilim adamları hafızanın kolaylıkla bu kadar çok şeyi nasıl yükleyebildiğini henüz keşfedemediklerini ancak üzerinde çalışma yaptıklarını belirtti.

Petrella, bundan 53 yıl önce ilk en iyi arkadaşıyla hangi günde ve tarihte tanıştığını bile hatırlayabildiğini söylüyor. Mükemmel bir hafızaya sahip olduğu için mutlu olduğunu söyleyen adam, en çok kendini ilgilendiren şeyleri hatırlayabildiğine dikkat çekiyor.

Özellikle spor olaylarını, tarihsel ve politik olayların zamanını ve yaşadığı iyi günleri hatırlamakta zorlanmadığını söyleyen Petrella, "Beş yaşından bu yana neredeyse her şeyi hatırlıyorum" diyor.

Herkesin telefonunu bildiğini söylemekten de geri kalmıyor.

GAZETEPORT