Kaddafi, Başbakan'a Davos'taki 'one minute' çıkışından dolayı büyük saygı duyduğunu belirtirken, Erdoğan da barışın egemen olduğu bir dünya için mücadele ettiğini söyledi.

Libya'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya lideri Muammer Kaddafi ile Bab'ül Aziza Sarayı'nın bahçesinde kurulan çadırında biraraya geldi. eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın ardından Libya'yı 13 yıl sonra ziyaret eden ilk Başbakanı olan Erdoğan'ı Libya lideri Kaddafi çadırının dışında karşıladı. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. İki liderin görüşmesi yaklaşık 2,5 saat sürdü. Görüşme ortasında Binali Yıldırım ve Zafer Çağlayan çadırdan dışarı çıktı. Ancak Erdoğan ve Davutoğlu, Kaddafi ile görüşmelerini sürdürdü.
İki lider, görüşmenin yapıldığı çadırın yanında bulunan yemeğin verileceği çadıra geçti. İki lider çadıra yürürken, Erdoğan Kaddafi'ye 1986'da ABD tarafından bombalanan ve ardından müzeye dönüştürülen binayı göstererek, “Bombalanan bina bu mu?' diye sordu. Kaddafi de Erdoğan'a, binayla ilgili bilgi verdi. Yemeğe Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani'nin de katıldığı belirtildi.

İSLAM DÜNYASININ LİDERİ

Libya yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, Başbakan Erdoğan'ın, Davos'ta, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e yönelik tavrı takdir edildi ve Türkiye'nin dış politikası, takip ettiği çizgi memnuniyetle karşılandı. Görüşmelerde, terörle mücadele, ekonomik anlamdaki gelişmeler de ele alındı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Kaddafi'ye selamı iletildi ve Kaddafi Türkiye'ye davet edildi.

Kaddafi'nin Erdoğan onuruna verdiği yemekte, Mali Dışişleri Bakanı'nın, Başbakan Erdoğan'ı “İslam aleminin lideri' olarak gördüklerini ifade ettiği öğrenildi.

HERŞEY DÜNYA BARIŞI İÇİN

Erdoğan, daha sonra Libya Başbakanı Mahmudi ile birlikte 1986 yılında ABD tarafından bombalanan ve müzeye dönüştürülmüş olan binayı ziyaret etti. Daha sonra anı defterini imzalayan Başbakan Erdoğan, deftere şunları yazdı: “Barışın, sevginin, kardeşliğin egemen olduğu bir dünya için terlemek, bunun için mücadele etmek istiyorum. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum.'

Libya ile de vize kaldırıldı

Suriye ve Arnavutluk'un ardından Libya ile de vize zorunluluğu kaldırıldı. Libya Başbakanı Bağdadi Ali El Mahmudi ile görüşen Erdoğan, ilk olarak iki ülke arasında karşılıklı olarak vizenin kaldırıldığını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Başbakanı El Mahmudi arasında gerçekleşen baş başa görüşmenin ardından, heyetler arası görüşmeye geçilmeden önce basın mensupları toplantı salonuna davet edildi. Burada basın mensuplarına açıklama yapan El Mahmudi, “Türkiye ile Libya arasındaki vizenin kaldırılması konusunda anlaşmaya vardık. Önümüz Kurban Bayramı. Bugün itibariyle Türk vatandaşları Libya'ya, Libya vatandaşları da Türkiye'ye vizesiz gidebilir” dedi./yeni şafak