Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzun uzay yolculuklarına çıkacak astronotların ihtiyacının karşılanması amacıyla uzay çamaşır makinası geliştirilmesi talebinde bulundu.

NASA'nın uzay çamaşır makinası konseptini geliştirmesi için seçtiği şirketin prototipi, plastik bir torba içindeki çamaşırları asgari su ve enerji ile yıkarken, mikrodalgalar ile kurutarak, astronotlar için büyük kolaylık sağlayacak.

NASA'nın düşük yerçekiminde kullanılmak üzere prototipin geliştirilmesi için sağladığı 125 bin dolarlık bir kaynağı kullanacak UMPQUA şirketinin çamaşır makinası konsepti, plastik torbanın içindeki kirli çamaşırı, suyu kuvvetle püskürterek, hava kullanmadan temizleyecek.

Su püskürmelerinin çamaşırın iplikleri boyunca sabun etkisi yaratarak temizleyeceği sistemde, çamaşır mikrodalgalar kullanılarak kurutulacak ve ardından verilecek kuvvetli hava akımıyla da kumaşın yumuşaklığı sağlanacak.

Dünyada da dikkatle izlenen proje, asgari su tüketmesi nedeniyle konutlarda günlük yaşamda kullanımı açısından önem arzediyor.