Buna göre ilköğretime başlama yaşı ay hesabıyla yasada yer alarak, 72 ay olarak ifade edilecek. Böylece ilköğretim yaş çağı 5-13’ten mevcut yasadaki 6-14’e çıkacak. Öğrenciler, ortaokul olarak tanımlanan ilköğretim ikinci kademeye 10 yaşında başlayarak mesleki yönlendirme derslerini seçebilecek. Söz konusu düzenleme yasa önerisinin 7. maddesinde ele alınacak, 4 günde yalnızca 3 maddenin kabul edildiği görüşmelerde 7. madde üzerindeki görüşmelerin gelecek hafta içinde olması bekleniyor.

‘Kızımın öğretmeni zor olur dedi, eşim de anlamadı’

Komisyonun AKP’li Sözcüsü Fikri Işık, öneride okula başlama yaşında bir düzenlemeye gidilerek mevcut yasada olduğu gibi 72 ay olarak tanımlanabileceğine işaret etti. En başından beri 6 yaşı kastettiklerini savunan Işık, “Eve gittim eşim ‘Ben 5 yaşı anlamadım’ dedi. Kızımın öğretmeni aradı ‘Fikri Bey 5 yaşında ilkokula öğrenci almak zor olur’ dedi. Ben de yanlış anlaşıldığımızı belirttim. Eşim siyasal mezunu o anlamadıysa bir terslik var diye düşündüm” diye konuştu.

Görüşmeleri 24 saat sürdükten sonra kabul edilen “ilkokulla ortaokul ve ortaokulla lisenin aynı binada kurulmasını” düzenleyen hükme Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in “müfredat bütünlüğü” yorumu kapsamında bir okulda iki farklı müfredatın uygulanması sağlanacak. Buna göre, iki farklı kademedeki okul fiziki anlamda bir arada bulunabileceği gibi iki farklı müfredat da bir arada bir binada olabilecek.

Söz konusu uygulama çerçevesinde okul binaları artık tek bir okul türünü tanımlamak yerine, farklı okul türlerine yönelik müfredatların okutulduğu fiziki bir yapı olacak. Türkiye genelindeki bütün genel liselere bu uygulama kapsamında istek ve talep olması durumunda imam hatip lisesi müfredatının da okunduğu bölüm açılabilecek. Söz konusu düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı’nın “eğitim kampusları projesiyle” de bir bahçede iki farklı okul ve okulların binalar olarak değil, öğretilen müfredatın öne çıktığı kurumlar olarak tanımlanmasına olanak verecek.

TÜİK’nin yaş aralığı

İlköğretime başlama yaşında yapılacak değişiklikte TÜİK’nin yaş grubu aralığını belirlediği hesaplama yöntemi kullanılacak. Buna göre 0-12 ay 0 yaş, 13-24 ay 1 yaş, 25-36 ay 2 yaş, 37-48 ay 3 yaş, 49-60 ay 4 yaş, 61-72 ay 5 yaş, 73-84 ay 6 yaş olarak tanımlanıyor. TÜİK’nin yaş aralığı hesaplama yöntemine göre daha önce 60 ayını dolduran çocukların ilköğretime başlama zorunluluğunu düzenleyen hüküm 72 aya çıkarılacak.