Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, üç mobil operatörün, GSM kapsama alanı bulunmayan 2 bin 128 yerleşim yerini bölüşerek altyapıyı kuracaklarını ve sistemin başlamaya başlayacağını belirterek, ''Bir yerden ötekine geçerken herkes öbürüne yol verecek. Ancak bu uygulama, buralarla sınırlıdır. Bütün ülkeye şamil bir uygulama değildir'' dedi.

Yıldırım, GSM kapsama alanı bulunmayan 2 bin 128 yerleşim yerine GSM altyapısı kurulması ve işletilmesi imza töreninde yaptığı konuşmada, ''Türkiye'de nimetleri bölüşmede kimse kimseye sırayı kaptırmıyor ama külfetleri paylaşmada bir ilki burada gerçekleştiriyoruz'' dedi.

Halihazırda kapsama alanı bulunmayan 2 bin 128 yerleşim yerinin operatörler arasında paylaştırılacağını ve her bölgeye tek bir altyapı kurulacağını ifade eden Yıldırım, ''Bu bölgeyle sınırlı olmak üzere birbirlerinin altyapısını kullanmak suretiyle hizmet verecekler. Bu külfeti paylaşan diğer bir paydaş da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı evrensel hizmet altyapıyı kuruyor. Üzerindeki işletmeyi birbirlerine açmak suretiyle operatörlerimiz sağlıyor'' diye konuştu.

''Kardeşlik, 'peki' demekle olur'' sözünü anımsatan Yıldırım, Turkcell, Avea ve Vodafone'un, tereddütlerini, endişelerini, sorularını ortaya koyduklarını, hepsinin konuşulduğunu ve ortak bir zeminde anlaşılmasıyla bu noktaya gelindiğini anlattı.

Yıldırım, ''Bu bir dayanışma örneğidir, bir yardımlaşma örneğidir. Vatandaşa hizmet etmede birlikte hareket etmenin bir sonucudur. İnşallah bu başka alanlara, başka işlere de bir örnek teşkil eder'' dedi.

Toplamda 350 binden az kişinin yaşadığı bu yerleşim yerlerine yatırım yapmanın, sosyal devlet olmanın gereği olduğunu söyleyen Yıldırım, ülkenin herhangi bir yerinde yaşayan herkese, Ankara'da, Beşiktaş'takiyle aynı hizmetin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Bakan Yıldırım, sistemin işleyişine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

''Operatörler bölüşüp altyapıyı kuracaklar ve sistem çalışmaya başlayacak. Bir yerden ötekine geçerken herkes öbürüne yol verecek. 'Yol kapalı' yok. Geçiş serbest. Sistemin özelliği bu. Ancak bu uygulama, buralarla sınırlıdır. Bu proje, bütün ülkeye şamil bir uygulama değildir. Böylece kapsamayla ilgili, sayısal uçurumun azaltılmasıyla ilgili önemli bir hizmet eksikliğini de gidermiş bulunuyoruz.''

''Proje büyüklüğü 200 milyon lira''

Bilişim toplumu olma yolunda ilerlerken, trafiğin artışının bazı tehditleri de getirdiğine işaret eden Yıldırım, ''Altyapı, belki bugünkü trafiğimize karşılık veriyor olabilir, yeter diye düşünebiliriz. Ama bilişimde trafik artışı karayolundakine benzemiyor. Karayolunda trafik artışı son 9 yılda yüzde 100 oldu. Bilişimdeki artış yüzde 8 bin oldu. Bu ne demektir? Süratle bizim bilişim otobanlarına yeni şeritler ilave etmemiz lazım'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, projenin toplam maliyetinin 200 milyon lira seviyesinde olacağını söyledi.

Bakan, ölçüm cihazıyla elektromanyetik dalgaları ölçtü

Baz istasyonlarının zararlı olduğuna ilişkin tartışmalara da değinen Bakan Yıldırım, baz istasyonları için Avrupa'da elektromanyetik dalgaların limit değerinde 40 volt/metre sınırına karşılık, Türkiye'de 10 volt/metrelik sınır getirildiğini vurguladı.

Yıldırım, kendisine bir ölçüm cihazı hediye edildiğini belirterek, cihazla canlı olarak bir ölçüm yaptı.

Ölçümde 0,053 volt/metre sonucunu alan Yıldırım, ''Herkes rahat olsun. Bankalarda yanlış var, bizde yok. Saç kurutma makinesi, traş makinesi gibi aletlerde daha fazladır. Onun için bu işi böyle abartmaya hacet yok. Tedbirimizi alacağız ama bilişim altyapısının gelişmesini de engellemeyeceğiz. İkisi beraber gidecek'' diye konuştu.

''2 yıl çok uzun, bir yılda tamamlansın''

Projenin ne kadar sürede tamamlanacağı sorusuna ''2 yıl'' yanıtını alan Bakan Yıldırım, ''2 yıl çok. Altı üstü 700 tane direk dikilecek. 1 yıl olsun'' şeklinde esprili bir yorumda bulundu.

GSM altyapısı bulunmayan 2 bin 128 yerleşim yeri, 3 eşit parçaya bölündü.

Mobil operatörlerin yöneticileri imza atmadan önce, kura ile altyapı kuracakları yerleşim yerlerinin listesini belirlediler.

İmzalar atılırken Yıldırım yine esprili bir şekilde ''Ne güzel, üç operatör aynı masada aynı kağıda imza atıyor. Bunların televizyonda afra tafrasına bakmayın'' dedi.

BTK Başkanı Tayfun Acarer

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, otoyollar ve çevresinin kesintisiz kapsanmasını da bu sene içinde sonuçlandırmayı planladıklarını bildirdi.

Acarer, GSM kapsama alanı bulunmayan yerleşim yerlerini GSM şebeke altyapısı kurulması projesinin imza töreninde yaptığı konuşmada, bilişim sektöründe hiç mütevazı olmadığını belirterek, Türkiye'nin şu anda dünyadaki en iyi altyapıya sahip, son yıllarda en hızlı gelişim gösteren ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Bu projenin bu yaklaşık 2,5 yıl süren bir çalışmayla ortaya çıktığını belirten Acarer, daha önceki aşamada 500 ile bin kişi arasındaki yerleşim yerlerinin büyük oranda kapsandığını aktardı.

Acarer, iki projeleri daha bulunduğunu belirterek, yüksek hızlı tren ile otoyollar ve çevresinin kesintisiz kapsanmasının bu sene içinde sonuçlandırılmasının planlandığını kaydetti.

''Kamu yararı için rekabeti bir kenara bıraktık''

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, burada 3 operatörün adının ortak bir proje çerçevesinde bir arada görünmesinin dahi önemli olduğunu belirterek, ''Biliyorsunuz bu çok nadir bir şey. Biz daha fazla rekabetle birlikte anılıyoruz. Ancak kamu yararı için tüm bunları bir kenara bıraktık'' dedi.

Öncelikli hususun, tüm yerleşim yerlerinin eksiksiz kapsanması yanında vatandaşların her yerde istedikleri yerden hizmet almasının sağlanması olduğunu söyleyen Akdemir, gelinen noktada ülke kaynaklarının etkin şekilde kullanılması ilkesinin sağlandığını dile getirdi.

Akdemir, bu projenin, kesintisiz iletişim yanında dolaylı birçok katma değer de getireceği görüşünü aktardı.

''500 kişiye kadar köylere ve mezralara da dijital otoyolla fırsat eşitliği''

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, bir bölgenin gelişmesi için o bölgenin ulaşılabilir, erişebilir olmasının önemine işaret ederek, Türkiye'nin son dönemde yaşadığı hızlı gelişmenin, ülkenin dört bir yanının ulaşılabilir ve erişilebilir olmasına büyük katkı sağladığını söyledi.

Ciliv, ''Dijital otoyollarla insanlarımız bilgiye ulaşıyor, fırsat eşitliği yakalıyor. Şimdi bu proje ile bir ile 500 arasındaki köy ve mezralara da bu dijital otoyolla fırsat eşitliğini götürme fırsatımız var'' dedi.

''Kırsal bölgede genişbanta erişim yüzde 18,6'da''

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, sayısal uçurumu ortadan kaldırmaya yönelik bu güçlü girişime ve sektörel işbirliğine büyük önem verdiklerini söyledi.

Türkiye'de 3G'nin başlamasıyla sektörde büyük sıçrama yaşandığını belirten Timuray, ''Ancak 2011 senesinde hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırmasına bakıldığında halen kırsal bölgelerde internete erişimin çok düşük seviyede olduğunu görmekteyiz. Kentlerde genişbantla erişim olanağı yüzde 47,5'a ulaşmışken, kırsal alanda yüzde 18,6'da kalmıştır. Bu tablo, mobil iletişimi kırsala götürmenin gerekliliğini vurgulamaktadır'' diye konuştu.