Avukatından şikâyetçi olan vatandaşların hak arama mücadelesi daha ilk basamakta zorlaştırılıyor. Barolar, şikayet dilekçesinden 'gider parası' adı altında ücret istiyor.
ZAMAN gazetesinden MUSTAFA YÜKSEL'in haberi:

Başvuruyu, İzmir Barosu 40, İstanbul Barosu 80, Ankara Barosu 75 YTL karşılığında işleme koyuyor. Sayının birden fazla olması halinde ise her bir avukat için ek ücret talep ediliyor. Bu parayı ödemeyenlerin başvurusu kabul edilmiyor. İzmirli Ahmet Şiran, vatandaşların en doğal hakkı olan şikâyet dilekçesinden ücret alınmasına tepki gösteriyor: "Avukatımla uyuşmazlık yaşayınca 22 Ekim 2008'de baroya gittim. 40 YTL para aldılar. Üstelik bir dilekçe bile yazmadılar." Kendisi de bir avukat olan Tüketici Koruma Derneği Genel Başkanı Ali Er, şikayet dilekçesi için ücret alınmasının ahlakî olmadığını savunuyor.

Baroların ücretleri yüksek tutmasının altında her önüne gelenin avukatları şikâyet etmemesi gibi bir gerekçe öne sürülüyor. İstanbul'da 24 bin, İzmir'de 6 bin ve Ankara'da 8 bin olmak üzere sadece üç büyük ildeki avukat sayısı 38 bine yaklaşıyor. Ankara Barosu'na yılda ortalama bin şikâyet dilekçesi veriliyor. Barolar, vatandaştan şikâyet dilekçesine karşılık aldığı ücreti, Avukatlık Kanunu'nun tanık ve bilirkişi giderini düzenleyen 161. maddesine dayandırıyor. Baroların lehine yapılan düzenlemede, "Şikâyet edenden, şikâyetin mahiyeti ve yapılacak disiplin soruşturma ve kovuşturmasının genişliği göz önünde bulundurularak 10 liradan 200 liraya kadar avans alınabilir." deniliyor. Barolar, şikâyet dilekçelerinden alacağı ücreti genel kurulda belirliyor.