Terör örgütü ile bağlantılı kişilere, yaptıkları eylem öncesi ve sonrası 150"şer euro gönderiliyor

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkan Vekilliğinden Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığına atanan Genç Osman Yaraşlı, terör örgütü ile bağlantılı kişilere yurt dışından, yaptıkları eylem öncesi ve sonrası her seferinde 150"şer euro olmak üzere para gönderildiğini belirlediklerini açıkladı. Bu yolla 69 kişiye 25-30 bin euro civarında para gönderilirken, söz konusu terör örgütünün PKK olduğu öğrenildi.


Yaraşlı, geçen yıl kara para ile ilgili kanunda değişiklik yapılmasının ardından yalnızca terör bağlantılı para değil, legal paranın illegal kullanımının da incelenmeye başlandığını belirterek, bu çerçevede terör örgütü sempatizanlarına yurtdışından para gönderildiğini saptadıklarını açıkladı.

FARKLI BANKALAR ÜZERİNDEN PARA GÖNDERİMİ
“Terör örgütlerine finansman sağlanmasını önlemeye çalışıyoruz” diyen Yaraşlı, şüpheli işlem bildirimi üzerine bu yıl yaptıkları araştırmada, 2005-2006 döneminde, bir Avrupa ülkesindeki sivil toplum kuruluşundan, farklı bankalar kullanılarak Türkiye"deki 69 kişiye her seferinde 150 euro olmak üzere para gönderildiğini ortaya çıkardıklarını söyledi.

69 kişiyi araştırdıklarını belirten Yaraşlı, bunlardan 9 tanesinin terör suçu nedeniyle adli veya polis kaydının olduğunu belirlediklerini ifade etti. Daha sonra 69 kişinin birinci derece akrabalarına baktıklarını kaydeden Yaraşlı, 30 kişide terör suçu nedeniyle polis kaydına rastlandığını bildirdi.

Para gönderilen iki kişiye, yaptıkları terör eylemi öncesi ve sonrasında para gönderildiğini belirten Yaraşlı, miktarın her seferinde 150 euro olduğunu, ancak toplamda 25-30 bin euroya ulaşıldığını vurguladı.

Öte yandan, Yaraşlı"nın anlattığı olaydaki terör örgütünün PKK olduğu öğrenildi.

SAVCILARA KARA PARA EĞİTİMİ
Bu olayda da ortaya çıktığı gibi ekonomik suçlar kapsamında terörün finansmanı ve kara paranın aklanmasına karşı mücadelede şüpheli işlem bildirimlerinin çok önemli olduğuna işaret eden Yaraşlı, Cumhuriyet Savcılarına bu yönde eğitim vermeye başladıklarını bildirdi. Eğitimlerin İstanbul, İzmir, Ankara ve Van"daki savcılara verileceğini ifade eden Yaraşlı, bu yılın ilk dokuz ayında 2 bin 155 şüpheli işlem bildirimi yapıldığını belirterek, “180 bildirim olan 2002"ye göre çok artış olmasına rağmen bu da yeterli değil. Türkiye gibi bir ülkede yılda 5 bin civarında olmasını istiyoruz” dedi.