İzmir'de koruma kararı verildiği halde, boşanmak üzere olduğu kocası tarafından öldürülen Ferdane Çöl cinayetinde şok bir iddia ortaya atıldı. Çöl'ün mahkeme kararına rağmen korunmadığı, ölüm tehditleri aldığı için her gün karakola gittiği halde ciddiye alınmadığı ve hatta bazı polislerin karakolda "Artık öl de kurtulalım" dediği ileri sürüldü. Kurbanın avukatı; önümüzdeki günlerde savcılar, emniyet yöneticileri ve polisler hakkında görevi ihmal nedeniyle ölüme sebebiyet vermek suçundan dava açmaya hazırlanıyor.

KARDEŞİ TANIK OLDU
İzmir'de, 13 Ekim 2011'de, boşanma davası açtığı kocası tarafından öldürülen Ferdana Çöl'ün avukatlarından Gökçesu Özgül; Çöl'ün kızkardeşi Birdane Çağan'ın önümüzdeki duruşmada tanıklık edeceği olayı, "Işıkkent Polis Merkezi Amirliği'nde görevli Başpolis Memuru Ali İnce, sürekli tehdit, hakaret ve şiddete maruz kaldığı için karakola gelen Ferdane Çöl'e 'Sürekli geliyorsun, artık ölsen de kurtulsak' şeklinde ifadelerde bulunmuş" şeklinde anlattı.

'KORUMADILAR'

Ferdane Çöl'ün, devlet koruma yükümlülüğünü yerine getirmediği için öldürüldüğünü savunan Özgül; "Önleme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi nedeniyle ölüm sebebiyet vermek, kasten öldürmenin/ yaralamanın ihmali davranışla gerçekleşmesi, görevi ihmal ve kötüye kullanmak, delilleri karartmak suçlarından yargılanmalarını talep edeceğiz" dedi. Tam yargı davası açacaklarını belirten Avukat Özgül; Ferdane Çöl davasının Nahide Opuz gibi emsal teşkil edecek bir davaya dönüşeceğini belirtti. Gökçesu Özgül davayla ilgili de şu iddialarda bulundu: "Ferdane Çöl'ün, kocası Sedat Çöl hakkında yaptığı şikâyet sonucunda Cumhuriyet Savcısı Zeki Türer tarafından 13 Mayıs 2010'da hazırlanan iddianamede, Sedat Çöl'ün hapis cezası alması talep edilmiştir. Ancak, isimleri adliye evraklarından tespit edilebilecek olan mahkeme başkanı ile üyeleri, Sedat Çöl hakkında herhangi bir tutuklama kararı vermedikleri için şiddet ve tehditlerin artarak devam etmesine sebebiyet verdiler." Ferdane Çöl'ün 23 Ağustos 2011'deki başvurusu üzerine, İzmir 7. Aile Mahkemesi'nin Sedat Çöl hakkında eşi ve diğer aile bireylerine karşı 3 ay süreyle tedbir kararı aldığını anlatan Avukat Özgül, Çöl'ün öldürüldüğünde mahkeme kararıyla koruma altında olduğunu vurgulayarak, "Ancak tebliğde bulunulan polis memurları, Ferdane Çöl hakkındaki koruma kararını uygulamadılar" iddiasında bulundu.

TEHDİT VE HAKARET...

Avukatı, Ferdane Çöl'ün koruma tedbiri kararı verilen 23 Ağustos 2011 ile öldürüldüğü 13 Ekim 2011 arasında İzmir Işıkkent Polis Merkezi Amirliği'ne onlarca kez "tehdit, hakaret ve darp" nedenleri ile şikâyette bulunduğunu, ancak polislerin bu şikâyetleri dikkate almadıklarını, savcıların da tedbir kararı olduğu halde görevlerini yapmayarak ölüme sebebiyet verdiklerini de iddia etti. Avukat Gökçesu Özgül sözlerini şöyle sürdürdü: "15 Eylül 2011'de Ferdane Çöl, kocasının kardeşi Muhammed Çöl tarafından ölümle tehdit edildiği ve hakarete uğradığı için Işıkkent Polis Merkezi Amirliği'ne şikâyette bulundu. İfadesi polis memurları İsmail Bıçakçı, Recep Demir tarafından alındı. Ancak suçlama tanık ifadesi ile de kanıtlanmış olduğu halde, yapılan şikâyetle ilgili savcılık kovuşturması yapılmadı. Hatta Ferdane Çöl'ün kızkardeşi Birdane Çağan'ın tanıklık ettiği olayda Başpolis Memuru Ali İnce 'Sürekli geliyorsun, artık ölsen de kurtulsak' deme cüretinde dahi bulundu."

POLİS YANIT VERMEDİ

İddialar hakkında cevap hakkı için telefonla ulaştığımız Işıkkent Polis Merkezi yetkilileri ise suçlamaların odağındaki polis memuru Ali İnce'nin yıllık izinde olduğunu belirterek, sorularımızı yanıtsız bıraktı. Görüştüğümüz polis memuru, söz konusu dönemde görev yapan amirin de şark göreviyle tayininin çıktığını söyledi.