Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ekmek israfının önlenmesine yönelik olarak yürütülen çalışmalar kapsamında ekmek israfının belirli birboyuta indirildiğini ifade etti.

Ekmek israfının daha düşük boyutlara çekilmesi gerektiğini anlatan Balcı, ''Ülkemizde günlükolarak üretilen 82 milyon ekmeğin 77 milyon adeti tüketiliyor. Her gün 5 milyon adet ekmek israf ediliyor. Vatandaşlarımızın bundan sonra daha da duyarlı olmaları lazım. Bu konuda bakanlık çalışmalarını sürdürüyor. Federasyonumuz da gerekli katkıyı sunuyor. Bugün Somali'deki insanlar açlıktan ölürken, afet bölgelerinde ekmekle ilgili sıkıntı yaşanırken, vatandaşlarımız ekmek tüketiminde daha duyarlı olmaları gerekiyor'' dedi.

Bakanlığın ekmek israfının önlenmesine yönelik olarak hazırladığı yönetmeliğin yakın bir zamanda yayımlanacağını düşündüğünü kaydeden Balcı, yönetmelikle ekmeğin gramajının yeniden düzenleneceğini düşündüğünü söyledi.

Ekmek israfının önlenmesi için bütün kurumların üzerlerine düşen görevleri hassasiyetle yerine getirdiğini ifade eden Balcı, ''Tüketici konumunda bulunan halkın tüketebileceği kadar ekmek satın alması gerekiyor. Okul çağındaki çocuklarımızın israfa karşı daha duyarlı olması konusunda ilgili bakanlıkla gerekli çalışmayı yapmamız gerekiyor. Günlük 5 milyon adet ekmek israfını en az seviyeye indirene kadar ne gerekiyorsa onu yapmaya kararlıyız. Önümüzdeki günlerde ekmek israfı daha az boyuta inecektir diye düşünüyorum. En iyi çözüm vatandaşın duyarlı davranmasıdır'' şeklinde konuştu.

''Bugün ekmek 300 gramdan başlıyor'' diyen Balcı, ''Ekmeğin israf olmaması konusunda zannediyorum ufak bir düzenleme olacak. Halkımızın tüketebileceği kadar ekmek oranına müsaade edilecek. Çok fazla gramajını düşürdüğünüz taktirde kalite de düşüyor. Bunu da bakanlık göz önünde bulunduracaktır. Dolayısıyla israfı önlemeye yönelik bir çalışma olacak'' diye konuştu.

-1,5 milyon ekmek fırında israf oluyor-

Balcı, ekmeğin fırınlarda israf edildiğini belirterek, ''fırın enflasyonu'' nedeniyle her gün 1,5 milyon ekmeğin fırınlarda ziyan edildiğini söyledi.

Türk halkının sahip olduğu alışkanlıkların da israfta önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Balcı, şöyle konuştu:

''Bu israfın başlıca sebebi fırın enflasyonundan kaynaklanıyor. İnsanlarımızda çok eskilerden gelen bir alışkanlık var. Ne olur, ne olmaz, fazla ekmek alma alışkanlığı. Bu alışkanlıklarımızı üzerimizden atamamışız. Çok eski yıllarda insanlar evlerine gelen misafirleri ağırlamak noktasında bir adet ekmek fazla alırken, sanki 'aç kalırız' geleneğiyle fazla ekmek alma alışkanlığı devam ediyor. Oysa ki 24 saat açık olan fırınlarımız var, marketlerde ekmek bulma imkanımız var. Bu alışkanlıklarımızı terk etmeliyiz. Kalan ekmeği iyi muhafaza etmemiz gerekir. Onu değişik metotlarla tüketme yolunu seçmeliyiz. Fazla ekmekler buzdolabında saklanabilir. Bayatlayan ekmekleri de değişik şekilde, ekmek tatlısıyla, çorbayla ve değişik yemeklerle değerlendirebilirler, kızartarak da tüketebilirler.''