Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi’nin (EAACI) 30. Yıl Kongresi, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde dün başladı. 15 Haziran’a kadar sürecek olan konferansa 82 ülkeden 8 binin üzerinde kuzman katılıyor. EAACI 2011 Kongre Başkanı Prof. Dr. Ömer Kalaycı, Türkiye’de nüfusün yüzde 15’inin alerjik olduğunu belirterek, “Astımın görülme oranı çocuklarda yüzde 4 ila 6, erişkinlerde yüzde 7-11, alerjik nezle yüzde 12 civarında” dedi.
 
Berlin Charite Tıp Üniversitesi’nden Prof. Dr. Paola Matricardi ise “Türkiye’de yapılan araştırmaya göre, her 4 çocuktan biri alerjik hastalığa sahip. Türkiye genelinde yaşları 9 ile 11 arasında değişen 6 bin 963 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, çocukların yüzde 15,8’inin hırıltılı nefes aldığı, yüzde 23,5’inin sulu göz ve burun akıntısıyla karşı karşıya olduğu ve yüzde 8’inin de egzama olduğu ortaya çıktı.
 
Türkiye’de sayıları giderek artan alerji hastalarının takibini sağlamak için ivedilikle daha fazla alerji hastalıkları uzmanı gerekiyor. Ayrıca bu durum, Türkiye sağlık sistemine yılda kişi başına 1597 dolara mal oluyor” dedi. Matricardi, Türkiye’de çocukların yüzde 30’unun acil servise başvurmak zorunda kaldığını ve yüzde 15’inin ise hastanede yatarak tedavi altına alındığını saptadıklarını belirtti.