Yaklaşık 200 bin hayat kadının olduğu Polonya’da her beş erkekten biri geneleve gidiyor. UEFA EURO 2012 maçlarını izlemek için çoğu erkek yüz binlerce taraftarın gelmesiyle fuhuş sorununun artması bekleniyor.

Polonya’da sayıları 200 bini bulduğu tahmin edilen hayat kadınlarından biri olan Marta şunları söylüyor: "Bu cadde kenarına altı yıldır geliyorum. Hep aynı yerde duruyorum. Kocam beni uzun süre önce terk etti. Şimdi çocuğumun geçimini sağlamak zorundayım. Devletin sosyal yardım kuruluşuna gitsem bana ayda 200 euro kazabileceğim bir iş önerecekler. Çocuğunu tek başına büyüten bir anne bu parayla nasıl geçinsin?” Fuhuşla hukuk yoluyla mücadele etmek mümkün değil. Çünkü Polonya’da üçüncü bir kişi kazanç sağlamadığı sürece fuhuş yasal. Hayat kadınları muhabbet tellalları hakkında şikâyette bulunmadıkça savcılar da harekete geçmiyor. Kilise ise fuhşa tepki gösteriyor.

TOPLUMSAL BİR SORUN

Rahip Knabit bunun toplumsal bir sorun olduğunu vurguluyor: "Hayat kadınlarına kızdığınızda, aynı zamanda onların hizmetlerini alanlara da kızarsınız. Bu toplumun tüm kesimleri için geçerli. Çünkü fuhuş yapılan her yerde, buralara her kesimden insan gidiyor. Biz rahipler olarak fuhuş yapan kadınlara bir kez daha düşünmelerini tavsiye ediyoruz. Bundan vazgeçin!” Rahip Knabit’in çağrıları Polonya’nın kırsal kesimlerinde ciddiye alınıyor. Ancak kentlerde bu tavsiyelere kulak asan yok gibi. “La Strada” adlı insan hakları örgütünden Irena David Olczyk, ülkesindeki siyasi değişimin bu duruma yol açtığı görüşünde. Dawid Olczyk, Polonya’da ahlak kurallarının yerini katı serbest piyasa kurallarının aldığını söylüyor: "Eski Doğu Bloku ülkelerinden Polonya’ya gelen kadınlar burada düzenli bir iş bulacaklarını ya da evlenebileceklerini sanıyorlar. Oysa geldiklerinde fuhşa zorlanıyorlar. Bazıları bunu kabulleniyor bazıları da yardım arıyor ve bize geliyor. Şimdi bir de Bulgar muhabbet tellalları son dönemde genç Polonyalı kızları fuhşa zorlamaya başladı. Önce kadınlara büyük vaatlerde bulunuyorlar. Sonra onları başkalarıyla ilişkiye girmeye ikna ediyor ve kendileri de bundan para kazanıyorlar.”

GENELEVE GİTMEK TABU OLMAKTAN ÇIKTI

Komünist rejim döneminde fuhuş kesinlikle yasaktı. Buna göz yuman eğlence yerleri de yok değildi ama bu kadar organize değildi, arka planda bu kadar suç işlenmiyordu. İnsan hakları örgütünden Irena Dawid Olczyk: "Genelevlere gitmek, toplumda bir tabu olmaktan çıktı. Bunun tabii olumsuz etkileri oldu. Son araştırmalara göre Polonya’da her beş erkekten biri geneleve gidiyor. Yaşları 15 ila 60 yaş arası. Bu şoke edici bir sonuç." Fuhuş en çok ülkenin batısında yaygın. Özellikle büyük kentlerde. Yapılan araştırmalar kent yaşamında kentlerde kaybolup giden, kimliklerini yitiren, ailesi olmayan kadınların daha çok fuhşa yöneldiğini ortaya koyuyor. Bu, Polonya'da Katolik Kilisesi’nin fuhuş yapan kadınlara artık biraz daha anlayışla bakmasını sağlıyor. Dawid Olczyk kilisenin yine de madalyonun sadece bir tarafını gördüğünü söylüyor: "Rahipler konuştuklarında bedenini satan kadınlardan bahsediyorlar. Ancak, seks için para veren erkekler olduğundan sokak kenarında beklediklerinden söz etmiyorlar." (Deutsche Welle Türkçe )