Bursa Barosu Başkanı Avukat Zekeriya Birkan da aile içi şiddetin ve kadınlara negatif ayrımcılığın olmadığı bir Türkiye arzuladıklarını dile getirdi. 
 
Türkiye genelinde ‘Kadınlara Yönelik Şiddete Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' dolayısıyla Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Nevin Canbaz ve komisyon üyeleri basın toplantısı düzenledi. Bursa Barosu Başkanı Avukat Zekeriya Birkan toplantıda yaptığı konuşmada, “Bizler burada bu basın toplantısını düzenlerken bazı kadınlar şu anda şiddete maruz kalıyor. Acil olarak ne yapılması gerekiyorsa, kime ne görev düşüyorsa yapması lazım. Biz Bursa Barosu olarak ne yapılması gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
 
Türkiye’de her 10 kadından 4'ünün şiddet gördüğünü söyleyen Avukat Nevin Canbaz ise kadına şiddetin ve kadın cinayetlerin her yıl git gide arttığını, kadın istihdamın ise azaldığını belirtti. Şiddetle daha etkin mücadele edebilmek için kadın merkezli çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Canbaz, şöyle konuştu: “Kadına yönelik her tür şiddete insan hakları temel ilkeleri bağlamında suçtur. Ülkemizin temel gerçekleri esas alındığında kadına yönelik şiddetle mücadele halen istenilen seviyede başarı sağlanamadığı ortadadır. Her geçen gün gerek ulusal basından gerekse kamuoyunun dikkatle takip ettiği dosyalardan görüleceği üzere kadına karşı şiddet oranı önemli ölçüde artmaktadır.” 
 
İç hukukun uluslararası sözleşmelere uygun hale getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve kadın için pozitif ayrımcılık ile ilgili kamusal alanda gerekli yasal düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Canbaz şöyle devam etti: “Kadın hakları konusunda dünya verilerinin de çok altında kalmış olan ülkemizde, kadın hakları konusunda daha yapılacak çok şeyin olduğu ortadadır. BM evrensel insan hakları beyannamesi ve Avrupa insan hakları sözleşmesi ile de koruma altına alınan insanın ‘insan’ olmasından doğan ve kendisine sıkı sıkıya bağlı olan temel hak yaşam hakkının, pozitif ayrımcılık hükümlerinin uygulandığı bir hukuk sisteminde korunması, şiddete karşı çözüm arayan politikaların oluşturulması konusunda kadın hakları savunucuları olarak her zamankinden fazla emek sarf edeceğiz ve ısrarcı olacağız.”
 
KADIN CİNAYETLERİ YÜZDE BİN 400 ARTTI
 
Resmi verilere göre kadın cinayetlerinin son 7 yılda yüzde bin 400 oranında arttığını ifade eden Canbaz, Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye'de Kadına Yönelik Aile içi Şiddet' araştırmasına göre kadınların yüzde 41,9'unun fiziksel ve cinsel şiddete uğramakta olduğunu söyledi.
 
Canbaz, Ayşe Paşalı’nın bir fotoğrafının olduğu, tüm şiddete uğrayan kadınlar adına yazılı bir metni bütün milletvekillerine gönderdiklerini ve yeni projeler üretmek üzere harekete geçmelerini beklediklerini sözlerine ekledi.