Türk bilim insanlarının ABD’de yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda, kronik Hepatit-C ve AIDS’e karşı iki yeni ilaç müjdesi geldi. ABD’nin Pennsylvania eyaletindeki Merck Araştırma Laboratuvarı’nda görevli Dr. Ercem Atillasoy ve Dr. Dalya Güriş, kronik Hepatit-C’ye yönelik ilacın dirençli hastalarda bile tam tedavi sağladığını, HIV ilacının ise AIDS’i kronik bir hastalığa dönüştürerek hastaların yaşam süresini 20-25 yıl arttırdığını bildirdi. Her iki ilaç için ABD ruhsatlandırma dairesi FDA’den onay aldığını kaydeden yetkililer, yakında Avrupa da da ilacın onayının çıkacağını söyledi. 
 
Nakle gerek kalmayacak 
Merck Araştırma Laboratuvarı’nda Global Ruhsatlandırma İşlerinden Sorumlu Yetkili Müdür ve Aşılardan Sorumlu Tedavi Alanı Lideri olarak görev yapan Dr. Ercem Atillasoy, “Hepatit C ilacı, çok yönlü görev yapan protein yapının parçalanmasına engel olarak, virüs parçacıklarının gelişmesini engelliyor. İlaç doğrudan Hepatit C’yi ortadan kaldırmayı hedefliyor. Artık Hepatit C tedavisinde etkinlik artacak ve süreside kısalacak. İlaç bu güne kadar yapılan tedavilerle uygulanarak kombine bir tedaviyi de sağlayacak. Böylece karaciğer nakline bile gerek kalmayabilir” dedi. 
 
Ağız yoluyla alınacak 
Şimdiye kadarki Hepatit-C ilaçlarının iğneyle uygulandığını yeni ilacınsa ağız yoluyla alındığını belirten Dr. Atillasoy, “Tedavide bu güne kadar Hepatit-C’ye yönelik spesifik ilaçlar yoktu. Bu yeni ilaç, doğrudan hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik. Artık Hepatit-C tedavisinde etkinlik artacak, süreç ise kısalacak. Tam bir tedaviden söz etmek mümkün. Hepatit-C’ye karşı tıpkı kanserdeki gibi kombine tedavi ön plana çıkıyor. Kronik Hepatit-C’ye yönelik tedavilere eklenerek başarı 2-3 kat daha artırıyor. Diğer ilaçlar üzerinde de çalışmalar sürüyor. Belki yakında tüm ilaçların ağızdan alınması mümkün olacak’’ diye konuştu. 
Uzmanlar, yeni ilacın, gelecekte karaciğer naklini de ortadan kaldıracağını ve Hepatit-C tedavisinde bir dönüm noktası olacağını söyledi. Dr. Atillasoy, “Standart tedavilerle karşılaştırıldığında, yeni ilaç hastada tespit edilemeyen virüs seviyelerine ulaşma şansını da artırıyor ve yan etkisi oldukça düşük” dedi. 
 
Kütüphaneye Türkiye’den de yeni moleküller bekleniyor 
İlaç keşfi için 3 milyon molekülden oluşturulan bir kütüphaneye sahip olan, Merc Araştırma Laboratuvarları, Türkiye’deki bilim adamlarından da molekül örnekleri bekliyor. Merc Araştırma Laboratuvarları Tarama ve Protein Bölümleri Sorumlu Müdürü Dr. Jeffrey D. Hermes, “Hacettepe Üniversitesi ve ABD’deki Yale Üniversitesi’yle işbirliği içinde bir eğitim programı yürütüyoruz. Amacımız ilaç araştırmacısı yetiştirilmesine katkıda bulunmak” dedi. Yeni ilaçların geliştirilmesinde kullanılmak üzere 3 milyon civarında molekülün saklandığı laboratuvara Türkiye’den de yeni molekül bekleniyor. 
 
AIDS hastalarının ömrünü 20-25 yıl uzatacaklar Dr. Atillasoy ve ekibinin geliştirdiği bir başka ilaç da, AIDS hastalarının ömürünü 20- 25 daha uzatacak. ABD ve Avrupa’da onay alan ilaç, virüsün sağlıklı hücre DNA’sına girmesini engelliyor. Böylece klasik tedaviyle yanıt alınamayan hastalar için, olumlu sonuçlara ulaşılıyor. Dr. Atillasoy, “Hastaların yaşamını 20-25 yıl uzatan bir tedavi söz konusu. İlaç tam bir tedavi sağlamıyor fakat hasta AIDS ile uzun yıllar kronik bir hastalık gibi yaşayabilecek” dedi. 
18 yıldır bilimsel çalışmalarını Amerika’da sürdüren Merck Araştırma Laboratuvarı Aşı Klinik Araştırma Direktörü Dr. Dalya Güriş de, kas kanseri aşısı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Aşı FDA onayı sonrasında, piyasaya çıkacak ve 1-2 yıl içinde kullanıma sunulacak. Dr. Güriş ve ekibinin geliştirdiği rahim ağzı kanseri aşısı ise artık anal kanserlere karşı da kullanılabilecek.