46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde onur ve emek ödülleri sahiplerini buldu. Cam Piramit Sabancı Kongre Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninde ilk olarak, “Hababam Sınıfı” serisinin de aralarında bulunduğu onlarca filmde çalışan, Sinema Emekçileri Sendikası Kurucu Başkanlarından set işçisi Halil Dede'ye “Sinema Emek Ödülü” verildi. Dede, konuşmasında, ödülü tüm set işçileri adına aldığını söyledi.

ALTIN ÇAĞDA YILDIRIM'CIĞIM

Törende, “Yıldırım Önal Anı Ödülü” usta oyuncu Erol Günaydın'a sunuldu. Önal'ın “çok sevdiği bir arkadaşı” olduğunu belirterek, sesini taklit eden Günaydın, “Bu ödülü alırken bir tarafım da buruk. Yıldırım'ın sesini duyar gibiyim. Bana 'Erol'cuğum, bana ödül verdiler; ama paramı vermediler. İnşallah senin de başına gelmez' dediğini duyar gibiyim. Gelmez Yıldırım gelmez. Sinemamız altın çağını yaşıyor' dedi.

HALİT REFİĞ'E ADADI

Türk Sineması'nda 1960'lı yıllardan itibaren 100'den fazla filme imza atan usta yönetmen Ülkü Erekalın'a da onur ödülünü sinema oyuncusu Selda Alkor verdi. Ünlü oyuncu Sevda Ferdağ da, “Onur Ödülü”nü vefat eden ünlü yönetmen Halit Refiğ'e adadı. “Yılanların Öcü”, “Keşanlı Ali Destanı” ve “Boş Beşik” gibi onlarca filmin müziklerini yapan besteci Yalçın Tura da “Onur Ödülü” aldı. Senarist-yazar Vedat Türkali de “Onur Ödülü”nü yönetmen Ertem Göreç'in elinden aldı. Güçlükle yürüdüğü görülen Türkali'yi seyirciler ayakta alkışladı.

Karım Stella da beni terk etti

Yıldırım Önal, son yıllarında ekonomik sıkıntı yüzünden kazandığı Altın Portakal'ı bir rehinciye bırakmak zorunda kalmış, bir daha da geri alamamıştır. Bu olayın anısına 1999'dan beri her yıl, bir sinema emekçisine Yıldırım Önal Anı Ödülü verilmektedir. Sanatçı bir filmdeki “Karım Stella da beni terketti” repliği ünlüdür./yeni şafak