Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Burhan Bilgin, hemoroid-basur ve anal fissür-makatta çatlak olan hastaların muayeneden utanıp doktora gitmediğini belirterek "Genellikle komşunun tavsiyesiyle ilaç alma gibi bir alışkanlığımız var . Oysa ki hemoroidin türüne göre tedavisi de farklılık gösterir. Daha da önemlisi, makattan gelen kanama farklı ve ciddi rahatsızlıkların bir habercisi olabilir'' dedi.

Sıklıkla orta yaştan itibaren görülmeye başlanan hemoroid, kalın bağırsağın sonunda makat toplardamarlarının genişlemesi ve makattan sarkmasıyla ortaya çıkıyor. Kanama, ağrı, anal (Makat) bölgede yanma, şişlik, kaşıntı gibi şikâyetler oluşturabiliyor. Bu bölgedeki belirtilerde ilk akla gelen hemoroid veya anal fissür(makat ta çatlak tarzında ince yara) oluyor.

Dr. Bilgin, tuvalet esnasında makatta yanma, ağrı, kanama, yetersiz ve ağrılı bağırsak hareketleri, tuvalet yapmada zorlanma, ıkınma veya makat içinde veya yakınında ağrılı şişlik şikayetleri olan hastaların uzman yardımı almasını öneriyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Bilgin, Anal bölgede (Makatta) ağrı, yanma, kaşıntı gibi Hemoroid-Basur veya fissür-makatta çatlak şikayeti olanlara ayrıca şu önerilerde bulunuyor;

-Her gün yeşil sebze ve meyveler, lifli gıdalar yiyiniz
-Günde en az 2 litre su içiniz. Sigara içmeyiniz.
-Düzenli spor ve egzersiz yapınız
-Aşırı çay kahve kola içmeyiniz
-Her sabah düzenli olarak tuvalete gidiniz. Tuvalet ihtiyacınızı
ertelemeyiniz.
-Makattan gelen ve uzun süren kanamaları ciddiye alınız derhal bir hekime
muayene olunuz.