2021 yılında sisteme Türkiye kaynaklı 372 bildirim yansırken, bu rakamın önceki 3 yılın ortalamasının yaklaşık 3 katı olduğu öğrenildi. Bu yılın  henüz ilk yarısında ise bu bildirimlerin sayısı 259’a ulaştı.

BİBER VE GREYFURTTA DA ZEHİR FAZLA

Tarım zehri kalıntı bildirimlerindeki artışı kaygı verici olarak nitelendiren Zehirsiz Sofralar Platformu, Türkiye’den hangi tarım ürünlerinin pestisit nedeniyle Avrupa’ya kabul edilmediğini de listeledi.

AB Gıda Alarm Sistemi listesinde, Türkiye’den ihraç edilen limon, greyfurt, biber, mandalina, portakal, nar, asma yaprağı, ayva, domates, karpuz, maydanoz, üzüm, armut, kabak, patlıcan, yeşil fasulye ve keçi boynuzu zamkında limit üstü pestisit kalıntısı tespit edildiği saptandı. En çok kalıntı saptanan tarım ürünü ise, limon. Bu yıl içinde AB'ye ihraç edilen limonlarda 65 kez yüksek kalıntılı ya da yasaklı zehir tespit edildi. Greyfurt 58, biber ise 56 kez zehir kalıntısı nedeniyle AB sınırından içeri alınmadı.

KISIRLIK VE KANSER TEHLİKESİ

AB’nin tespit ettiği bazı pestisit aktif maddelerin de, muhtemel kanserojen ve kısırlığa, üreme sağlığı bozukluklarına neden olan kimyasallar olduğunu duyuran Zehirsiz Sofralar Platformu, "Tespit edilen kimyasallar ayrıca, toprak ve su için yüksek derecede toksik olduğu kanıtlanan bu kimyasallardan bazıları arılar için oldukça zararlı. Avrupa Komisyonu, 2019 yılında, Türkiye’den gelen limon, yeşil biber, nar ve asma yaprağında tespit edilen tarım zehirleri sebebiyle bu ürünlerin daha sık analiz edilmesine karar verdi. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek olan Türkiye, ihraç ürünlerinde pestisit kullanıldığının uluslararası ölçekte ortaya konması ile ticari itibarını kaybediyor. 2020 yılında da en çok bildirim yapılan 10 konu başlığının 3’ünde Türkiye’nin adı geçiyordu. Bu bildirimlerin sebebinin 190 parti meyve ve sebzede pestisit, 58 parti meyve ve sebzede aflatoksin ve 38 parti tohum, kabuklu yemiş ve türevi ürünlerde aflatoksin tespiti olduğu görülüyor." açıklamasını yaptı.