Fast food yiyeceklerde bulunan trans yağların sadece kilo aldırmadığı, bunun yanı sıra huysuzluk, öfke ve saldırganlığa da yol açtığı tespit edildi. Araştırmayı yapan Dr. Beatrice Golomb, trans yağ tüketimi arttıkça öfke ve saldırganlık gibi belirtilerin de arttığını söyledi.

ABD’de California Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, fast food yiyeceklerde bulunan trans yağ asitlerinin insanlarda huysuzluk, öfke ve saldırganlığa yol açtığını ortaya koydu. Plos ONE adlı bilimsel dergide yayınlanan rapora göre, toplam 945 kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırma, margarinlerde ve fast food yiyeceklerde bulunan “trans yağ asitleriyle” öfke, huzursuzluk ve saldırganlık arasında doğrudan bağlantı olduğunu ortaya koydu. Araştırma çerçevesinde, hayatları boyunca hiç margarin tüketmeyen veya az tüketen katılımcıların çok margarin tüketenlere göre çok daha az endişe, saldırganlık, sabırsızlık, çabuk öfkelenme gibi belirtiler gösterdikleri belirlendi. Araştırmacı ekibin başında bulunan Dr. Beatrice Golomb, trans yağ asidi tüketimi arttıkça öfke ve saldırganlık gibi belirtilerin de buna paralel olarak arttığının saptandığını bildirdi. Trans yağ asitleri en çok margarinlerde ve fast food yiyeceklerde bulunuyor. Bu tür yağların yüksek kolesterol, insülin direnci, oksidasyon, enflamasyon ve kalp sorunlarına yol açtığı da biliniyor.

Şişmanlık anneden miras

İNGİLİZ bilim adamları, hamile bir annenin beslenme düzeni ve alışkanlıklarının, çocuklarının şişmanlığına neden olabileceğini açıkladı. Newcastle Üniversitesi’nde yapılan incelemeler sonucunda, az spor yapan, yeterli beslenmeyen, alkol ile sigara bağımlılığı olan ve çevre kirliliğinden etkilenen annelerin çocuklarını etkilediği belirtildi. Bir grup çocuğun kan gruplarını inceleyen doktor Caroline Relton, “Şişman çocukların DNA’larında farklı bir kimyasal iz bulunuyor” dedi.

Statin kalp krizi riskini artırıyor

DÜNYANIN sayılı eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi’nde görevli Profesör Sarah Harper, kolesterolü engelleyen statinlerin kalp krizi ve inme riskini artırdığını açıkladı. Günümüzde insanların çok fazla ilaç kullandığını belirten Harper “Bilim adamları, insanların olabildiği kadar erken ilaçlara başlamasını istiyor. İlaç tedavisi harika ama dikkatli olmalıyız” dedi. Harper, insanların ilaç desteği alması yerine sağlıklı ve hareketli bir yaşam benimsemesini istedi.

Tabletler gözü bozuyor

Amerikalı bilim adamları, tablet bilgisayarların göz sağlığını olumsuz yönde etkilediğini açıkladı. Göz doktoru Matthew Gardier, kullanıcıların, tabletlere masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan çok daha yakından baktığını söyledi. Uzun saatler boyunca tablet bilgisayara bakmamayı tavsiye eden bilim adamları, Bilgisayar Ekranı Sendromu adı verilen hastalıktan korunmak için “Her 20-30 dakikada ara verin. Bilgisayar ekranına geçip, ekranla aranıza 50-70 santimetre mesafe koyun” açıklamasını yaptı.