İki yıl önce helikopterinin düşmesi sonucu yaşamını yitiren BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu davasındaki ilginç gelişmeler konuyu yeniden gündeme getirdi. Olay mahallinde Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların olduğunun gizlenmesi ve helikopterdeki GPS cihazlarının resmî yetkililer tarafından kaybedildiği iddiaları kamuoyunun soruşturmaya olan ilgisini yeniden uyandırdı. Gelişmelerle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen BBP’nin yeni Genel Başkanı Mustafa Destici bildikleriniTaraf ’a anlattı.
 
Helikopterdeki GPS cihazlarını resmî yetkililerin sökerek kaybettiklerini iddia ediyorsunuz.
 
Evet, Ulaştırma Bakanlığı’nın olay yerinde yaptığı incelemede, 28 ve 29 Mart 2009’da çekilen fotoğraflarda GPS’lerin helikopterde olduğu görülüyor. Araçta 3 cihaz var. Ancak ayın 30’unda öğleden sonra çekilen fotolarda Skymaps cihazıyla Argus 5000CE isimli iki cihazın olmadığı görülüyor. Uçuş hakkında ayrıntılı bilgi saklama kapasitesine sahip gelişkin iki cihaz yok. En küçük yeterliliğe sahip cihazsa yerinde.
 
Cihazlar niçin bu kadar önemli?
 
Bunlar nereden gelindiği, nereye gidildiğini, helikopter çevresinde hava hareketliliği olup olmadığını kaydeden hayati öneme sahip cihazlar.
 
Cihazların olduğu fotoları kim çekiyor? Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı ekip mi?
 
Evet. Hatta bizim Almanya’dan getirdiğimiz uzman bir pilot arkadaş var. O bu cihazların 31’inde bile olduğunu kanıtlayan bir foto çekti. Bunu DDK’ya ve özel yetkili savcıya verdik. Ama kaza inceleme ekibi 30’unda kayboldu diye bir rapor yazdı? Biz sahaya bizim uzmanımızın da araştırma ekibiyle gitmesini talep ettik çünkü önemli bir olaydı. Şüpheler ortadan kalksın istedik. Tamam dendi. Bir hafta sonra alana gidildi ancak alana daha önce gelindiği anlaşıldı bu ziyarette. Numuneler falan alınmış. Başka cihazlar da alınmış, ama neden bu kaybolan GPS cihazlarını tutanaklara kaydedip almadıklarını, alanda bıraktıklarını anlayamadık. Çünkü bu cihazlar uçuş hakkında ayrıntılı bilgiler verecek önemli deliller.
 
Ulaştırma Bakanlığı heyeti mi bu cihazların kaybolmasından sorumlu?
 
Bilemiyoruz, savcı soruşturmasını yürütüyor.
 
Kim bu kişiler? Resmî yetkililer diyorsunuz, üzerlerinde nasıl kıyafetler var? Üniformalılar mı?
 
Resmî kişiler dedim ama savcılık görüntülerdeki kişilerin kimliğini tesbit etmeye çalışıyor. Görüntülerdeki kişilerin üzerinde kar tipi yelekler var. Asker mi sivil mi ayırt edemiyorsunuz?
 
Kamuflaj yeleği mi?
 
Evet aramalarda kamuflaj yeleği giydiği için herkes, ayırt edemiyorsunuz.
 
taraf