İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, büyüyen ve gelişen İstanbul'a büyük yatırımcıların geldiğine dikkat çekerek, 'Helikopter taksiciliği yapmak üzere bir çalışma başlatıyoruz' dedi.

Başkan Topbaş, İstanbul'da sürdürülen yer altı otopark çalışmalarını tanıtıcı bir basın gezisi düzenledi. Gezide Zeytinburnu'da yapımı tamamlanan 2 otopark ve Merter'de inşaat halindeki bir otopark basına gösterildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Topbaş, göreve geldikleri dönemlerde yaşanan otopark sıkıntısına değinerek, 'Göreve geldiğimizde değnekçiler olayı vardı. Halk da bundan şikayetçiydi. Biz hemen bir çalışma başlattık. Mevcut 138 bin açık ve kapalı otopark imkanına sahip İstanbul'un çoğalan araç sayısına sokak ve caddeler yerine nitelikli otoparklar kurmamız gerektiği kararı ile adım attık ve İspark şirketini kurduk. Bugüne kadar bazı noktalarda bazı kişilerce işgal edilen yerler emniyet teşkilatımızın da desteğiyle İspark'ın işletme alanına girdi. Mevcut alanlar yetmediği için yeni otoparklar yapmaya koyulduk' dedi.

Topbaş, otoparklarda özürlülerden yarı fiyat alındığını ifade ederek, 'Belediye meclisi yolların caddelerin parkların, okul bahçe altlarına otopark yapabilme imkan ve yetkisini verdi. Otoparklarda özürlüler ve motosikletler için yerler ayrılmış ve daha ucuz ücret ödeniyor. 2 saate kadar ücret alınmıyor. 24 saate kadar 5 lira alınıyor. Özürlülerden yarı fiyat alınıyor. Belediye olarak yapılan otoparklar toplamı 9 bin araçlık civarında. Yap işlet olarak verdiğimiz otoparkların toplamı da 15 bin araçlık.

İhale aşamasına getirdiğimiz 44 otoparkımız 16 bin 790 araçlık. Projesi yapılan 24 adet otoparkımız da 5 bin 280 araçlık olacak. Toplamda 37 bin 350 araçlık otoparkı yeraltı otoparkını kazandırmış oluyoruz. Bu ciddi bir adım. İlçe belediyemizin verdiği destek var. 600 civarında daireyi kaldırarak 2 sokağı kaldırmak suretiyle 600 metre tartan pisti olan park ve altında da takriben 350 araçlık olmak üzere otoparkı ortaya koyduk' diye konuştu.

İSPARK Genel Müdürlüğü'ne başka görevler de verildiğini ifade eden Topbaş, ''Sadece parkçılık değil otopark inşaatlarını da sen yapacaksın' dedi. Kazandığı parayla otopark inşaatları aldı ve projelendirdi. Hem ucuz kaliteli hizmet hem de aldığı parayı da yine bu kente yatıracak' açıklamasında bulundu.

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'da marinalarda yaşanan sıkıntıların da son bulacağını söyledi. Marmara Bölgesi'nde gelişi güzel bağlanmış, vatandaşları rahatsız eden teknelerin hepsinin marinalarda olması gerektiğinin altını çizen Topbaş, 'İstanbul da artık marinacılık hizmetini de İSPARK verecek' dedi.

Topbaş, İSPARK'ın görevlerine helikopter taksiciliğin de ekleneceğini söyledi. Büyüyen ve gelişen İstanbul'a büyük yatırımcıların geldiğine dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, 'Onlara hizmet için helikopter taksicilik gelecek. Bunun için yer hizmeti, helikopterlerin inip kalkacakları ana merkez olmak üzere bir merkez ve istasyonların yer hizmetlerini İSPARK olarak vermelisiniz dedik. Yer tespitleri yaptık. Helikopter taksiciliği yapmak üzere bir çalışma yapıyoruz' diye konuştu.

'İSTANBUL'UN EN BÜYÜK SORUNU ULAŞIM'

Kadir Topbaş, İstanbul'un en büyük sorununun ulaşım olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

'Bununla ilgili adımlar attık. Kenti adeta şantiyeye çevirdik. 'Fazla yol ve kavşak yapıp insanları bireysel araca teşvik ediyorsunuz' diyorlar. Biz dünyanın gelişmiş ülkelerine baktığımız zaman orada bin kişide 500 kişinin aracı var. Bizde 160 kişinin aracı var. Ekonomik gelirler arttı. Biz buna çözüm getiriyoruz. Kavşakları düzenliyoruz. Ben buradan vatandaşlarıma rica ediyorum otoparklarımızı tercih ediniz. Her türlü dış etkenden korunaklı, hatta araçlar sigortalı. 2 saatte kadar bedelsiz. 24 saat 5 lira, abone olursan ayda 70 lira.'

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, Sultanahmet'te belediyenin sosyal tesis olarak yaptığı inşaatın kaçak olduğu yönündeki iddialarla ilgili olarak, 'Orada bir düzenleme var. Daha önce var olan yapının düzenlenmesi. Bölge bir sit alanı. Tarihi bir bölge. Daha önce bakanlığımızın hizmet alanı olarak kullandığı bu alan büyükşehirimize devredildi. Biz de Çamlıca gibi halkımıza açarak halkımız ihtiyaçlarını gidermesini öngördüğümüz çalışmayı öngördük. Oraya yeni bir yapı yapılması doğru olmaz, zaten bir mimar olarak buna ben müsaade etmem. Zaten kurul da buna olumlu bakmaz. Mevcut yapılar üstünde düzenlemenin kurul görüşü alınarak yapılması şeklide bizim talimatımız var. Tarihi yarımadanın en önemli uç noktasında farklı düzenlemeler yapılamaz. Doğru olan oranın bütünlüğüne uygun, kurulun da bilimsel kararına uygun yapılması gerekir. Yapılamaz değildir ama yapılacak olan şeyin bilimsel duyarlılığı olması lazım' dedi.

Gezi sırasında bodrum katta oturan bir vatandaş, evini su bastığını belirterek, Başkan Topbaş'a seslendi. Bu konuda vatandaşları uyaran Topbaş, 'Maalesef mevsimdeki yağışlar değişti. Hangi boyutlarda yağmur yağacağını bilmiyoruz. Metrekareye 3 saate 105 kg yağmur düştüğü günler olmakta. Özellikle su seviyesinin altında olan yerlerde barınma olmaz. Yanlıştır. Bunun çaresi kanalı gerkçekten atık su kanalına bağlamaktan geçer' dedi.

Kadir Topbaş, TOKİ Başkanı'nın parası olmayanların İstanbul'a gelmemesi yönünde yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine ise, 'Bu bir temenni. Başkan bundan bahsediyor. Ama İstanbul'a gelecekleri noktada bireyler cebindeki paraya bakarak gelecekler. Burada yaşamak zorlaşıyor. Vatandaş da kendi hür iradesi ile bu adımları atar biz müdahale edemeyiz. Ancak bir iş gücü varsa, öğrenciyse onların durumları daha farklı. Ama İstanbul'da yaşamak git gide zorlaşıyor' diye konuştu.

Star