Bakan Akdağ, muayenehane yönetmeliğinin iki maddesinin yürütmesinin durdurulmasının ardından daha esnek bir düzenleme planladıklarını söyledi. Doktorlara 3 Ağustos'a kadar tanınan sürenin yeterli gelmediğini belirterek, 'Uzatabiliriz' dedi.

Danıştay'ın, birçok muayenehaneyi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacak yönetmeliğin kritik maddelerinin yürürlüğünü durdurmasının ardından hekimlere bir iyi haber de Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan geldi. Daha esnek bir düzenleme planladıklarını belirten Akdağ, şartların yerine getirilmesi için belirlenen 3 Ağustos tarihini ise yeterli bulmadığını söyledi. Akdağ, 'Bu süre uzatılabilir' dedi.

KOLAYLIKLAR GETİREBİLİRİZ

- Danıştay muayenehanelerle ilgili yönetmeliğin asansör ve merdiven genişliği, basamak yüksekliğiyle ilgili hükümlerinin yürütmesini durdurdu. İptal edilen maddelerin yerine Danıştay kararını göz önüne alarak daha esnek bir düzenleme getirmeyi planlıyoruz.

- Bu yönetmeliklerdeki amacımız özürlü, ağır hasta ve yürüme zorluğu çeken vatandaşlarımızın muayenehanelere rahat giriş-çıkışını sağlamak, hijyen ortamını geliştirmek. Doktorların işini zorlaştırmak için yapmadık.

- Yönetmelikte bu şartların tamamlanması için 3 Ağustos olarak belirlediğimiz sürenin yeterli gelmediğini görüyorum. Bu süreyi uzatabilir, özürlülerle ilgili düzenlemeler sabit kalmak, deprem ve yangınla ilgili taviz vermemek koşuluyla muayenehanelere birtakım kolaylıklar getirebiliriz.

- Benim nazarımda Aile Sağlığı Merkezleri ile muayenehanelerin taşıdığı şartlar arasında temel bir fark olmaması gerekir. Bu şartları bir araya getirerek, ortak prensipler oluşturulması için talimat verdim. Tek bir mevzuat olmayacak ama kapı genişliği, giriş-çıkışları gibi temel özelliklerin birbirlerine yakın olması üzerinde çalışıyoruz. Eskiden merdiven altı muayenehaneler vardı. Hasta yakını, hastasını sırtında merdiven çıkarsın istemiyoruz. Bunu hekim arkadaşlarımız da kabul ediyor. Doktorlarla karşılıklı anlayış içinde çalışıyoruz. Ama kamuda çalışan doktorların muayenehanede çalışmasına karşıyız. Bu konu Danıştay'da devam ediyor.

- Kamu Hastane Birlikleri Tasarısı şu an Genel Kurul gündeminde. Tasarı üzerinde bazı değişiklikler düşünüyoruz. Birliklerin yönetim kurulu yapılarına ilişkin maddede değişiklik yapılabilir. Bunu Başbakan ile tekrar istişare edeceğiz.

İşletmeler bakanlığa verilsin

- Eğitim kurumu olan üniversiteler, işletmecilik yapmaya zorlanmamalı. Sağlık Bakanlığı, üniversite hastanelerinin hastanecilik, gelir-gider gibi işlerini çok rahat yapabilir. Eğitim hastanelerindeki eğitimle ilgili hususları biz üniversitelere devredelim, üniversiteler de hastanelerle ilgili hususları bize devretsin. Bu YÖK'e bir tekliftir, dayatma değil. Bu gerçekleşmese bile üniversite hastanelerinin işletme yönetimi ve mali durumlarıyla ilgili mutlaka bir kontrol mekanizması kurulmalı.

Yabancı hekim çözüm değil

- Türkiye'nin doktor ihtiyacını yabancı doktorlarla karşılayamayız. Dünyada böyle bir doktor bolluğu yok. Hem Türkçe bilecek hem de denkliği YÖK tarafından kabul edilecek. Türkiye'de eğitim almış, uzmanlığını yapmış fakat Türk vatandaşı olmadığı için burada çalışamayan doktorlardan yararlanılabilir. Bunun önünü açmak lazım. Ama ana ihtiyaç, tıp fakültelerinde kaliteyi geriletmeden öğrenci sayısını artırmak, fakültelerin altyapılarını kuvvetlendirmek. Şu an tıp fakültelerimize yılda 8 bin öğrenci alınıyor. Bu rakamı 10-12 bine çıkarabilirsek, 2023'te ihtiyacımız olan 200 bin hekime ulaşırız.