Tedavi edilmemesi ve erken teşhis konulamaması durumunda alerjinin astıma neden olabildiğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, polen alerjisi olanlara, bahar aylarında sabahları kapı ve pencereleri açmamaları, evin dışında spor yapmamalarını önerdiklerini söyledi.
Aydın"da özellikle bu günlerde 'çiçek tozları' olarak bilinen polenlerin rüzgar ve böceklerle çevreye dağıldığını ve bitkilerin üremesine yaradığını belirten İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri polen alerjisinin, 'bahar nezlesi' olarak da bilinen hapşırık, burunda akıntı ve kaşıntı, gözlerde kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti. Rahatsızlığı bulunanların bu günlerde kendisini korumasını öneren Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı "Özellikle bahar aylarında bitkiler uyanışa geçtiği için daha çok polen salarlar. Bitkilerin çoğu, polenlerini gün doğumu ile saat 10.00 arasında saldığı için, alerjik duyarlılığı olan kişilerin bu saatlerde evlerinin kapı ve pencereleri açılmamalıdır. Mutlaka dışarı çıkması gereken rahatsızlar ise polen filtreli maske takmasını öneriyoruz. Polenler, su ile atmosferden yere indiği için, yağmurlu ve nemli havalarda azalma göstermektedir. Kuru ve sıcak havalarda ise artmaktadır. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarının daha sıcak geçtiği yörelerde polenlere daha fazla dikkat edilmelidir" dedi.
Polen alerjisinin, tedavi edilmemesi durumunda astım ve bronşit gibi hastalıklara neden olabileceğini vurgulayan Dr. Tırpancı, "Belirtiler çoğunlukla soğuk algınlığı sanıldığı için teşhis gecikiyor. Kendilerinde polen alerjisi belirtileri hisseden kişiler, vakit kaybetmeden doktora başvurmalılar. Aksi halde alerji hastalığa dönüşüp, astım ve bronşite neden olabilmektedir. Yapılacak deri ve kan testleri sayesinde, hangi bitkinin polenlerine alerji yaptığı belirlenip, uygun tedavi gerçekleştiriliyor. Alerjik şikayetlerin arttığı dönemlerde ise göz ve burun damlaları kullanılabilir" diye konuştu.