* 37 yaşında bir kadınım. Bugüne kadar her yolu denedim. Eşim de çok yardımcı oluyor, fakat orgazm olamıyorum. Yardımcı olmanızı rica ediyorum.
Bütün dünyada kadınların %50'ye yakını orgazmı yaşayamıyor. Kadının bedensel yapısı, psikoloji ve erkeğin davranışı bu durumu etkiler. Cinsel ilişki sırasında birbirinizi keşfetmeniz, duyarlı noktalarınızı bulmanız, ilişkiyi süsleyecek fanteziler kurmanız orgazmı kolaylaştıran hareketlerdir. Hekimlerin orgazmı sağlayacak bir tedavi yöntemleri yoktur. Burada hekim sizsiniz. Hiç orgazm olamama, yalnızca mastürbasyon ile orgazm olup cinsel ilişki sırasında orgazm olamama ve cinsel birleşme ile orgazm olamama gibi değişik orgazm sorunları vardır. Orgazmı bir hedef olmaktan çıkaran her kadın organik bir sorunu yoksa kendi bedenini bir başkasının bedeniyle paylaşarak haz almayı yani orgazm olmayı öğrenebilir. Çünkü her kadın, kendisine haz alma izni verdiğinde, uygun şekilde ve yeterli süre uyarıldığında orgazm olabilir. Cinsel eşinizin orgazm olabilmeniz için gerekli koşulları sağlamak için çaba göstermemesi, kendi cinsel organlarınızı yeterince tanımıyor olmanız, bulunduğunuz ortam ve mastürbasyon deneyimsizliğiniz gibi durumlar bu farklılığa neden olur.

Başka ilacı sorun
* Doğum kontrol hapları ile başka ilaç birlikte alabilir miyim? Korunmamda bir sorun olur mu?
Doğum kontrol hapları, bazı ilaçlarla etkileşebilir. Ancak bu durum daha çok kronik (uzun süreli) kullanımlı ilaçlarla olabilir. Böyle bir durumda kullandığınız ilaçla ilgili doktorunuza bilgi vermeniz gerekir. Bir etkileşim varsa hekiminiz ya korunma şeklinizi değiştirecektir ya da ek korunma yöntemleri önerecektir.

Menide kana dikkat
* Ben 27 yaşındayım. Geçen gece menim kanlı geldi. Ağrım olmadı ama korkuttu beni. Acaba bunun sebebi ne olabilir?
Menide kan olması iki sebebe bağlı olabilir. Zorlama veya enfeksiyon. Sizin bir hekime başvurup tahlil yaptırmanız gerekiyor. Genellikle bir kereye mahsus kanama durumlarında zorlama olma ihtimali çok yüksektir. Zorlama olduğundan eminseniz daha rahat olabilirsiniz. Ancak bunun kesin nedenin ancak tahliller sonrası öğrenebilirsiniz.

Kısırlığa neden olmaz
* Erkek arkadaşımda sertleşme sorunu var. Daha önce çok mastürbasyon yapmış. 27 yaşında. Çok üzülüyor. Nereye başvurmalıyız?
Erkeklerde mastürbasyonda oluşan her boşalmayla birlikte bir sonraki menideki sperm sayısı azalır. Ancak bu kalıcı bir etki değildir, zira erkeklerde sperm hücreleri 70 yaşlarına kadar sürekli olarak üretilmeye devam eder. Yani mastürbasyon "kısırlığa" neden olmaz. Eğer mastürbasyon sosyal yaşantınızı etkilemiyorsa, size hiç bir zararı yoktur. Mastürbasyon yapmanın sertleşme problemi ile direkt ilişkisi yoktur. Ancak mastürbasyon ile cinsel ilişkinin duygu yoğunluğu anlamında çok farkı vardır. Bu nedenle bazen mastürbasyon yapanlarda setleşme problemi ve / veya erken boşalma şikayetleri olabilir. Erkek arkadaşınız karşılıklı konuşmayla, cinsel ilişkiye kendisini doğru şekilde hazırlamasıyla bu şikayetlerinden kolaylıkla kurtulabilir.

Vajinal kuruluk hissi
* 28 yaşında 5 yıllık evli, 4 yaşında oğlu olan bir kadınım. Son 5-6 aydır ilişki sırasında kuruluk yaşıyorum. İlişki sonrasında genelde kanlı akıntım oluyor. Benim ne yapmam gerekir?
Öncelikle bir jinekologa başvurmanızı öneriyorum. İlişki sonrasında bile olsa, vajinal kanamanın sebebi araştırılmalıdır. Ayrıca vajinal kuruluk sebebi de araştırılmalıdır. Organik bir sebep yoksa sorununuzun çözümü kolaydır.