Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dağıtım ihaleleriyle, gelir elde etmekten çok, kaliteli, kesintisiz ve düşük fiyatlı hizmeti hedeflediklerini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, elektrik dağıtımında işletme hakkını devralan firmalardan, vatandaşa iyi hizmet istedi.

Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş'nin hisse devir sözleşmesi, Sheraton Otelinde düzenlenen törenle imzalandı.

Maliye Bakanı Şimşek, törende yaptığı konuşmada, elektrik dağıtımının özel sektöre devrini yapısal reform olarak niteledi ve ''Biz, bu işletmeleri daha iyi, daha verimli yapar ve kamu yararına olur diye özel sektöre devrediyoruz'' dedi.

İngiltere ve İtalya'da yapılan bu tür özelleştirmelerden sonra elektrik kesintilerinin yüzde 40 azaldığını, yatırım ihtiyacında da yine yüzde 40'lar seviyesinde düşüş meydana geldiğini kaydeden Şimşek, Türkiye'de de elektrik dağıtımlarının özel sektöre devriyle çok daha kaliteli, kesintisiz ve düşük fiyatlı hizmetin amaçlandığını vurguladı.

Ülkede 1980'lerden beri konuşulup yapılamayan özelleştirmelerin son dönemde hızla gerçekleştirildiğini de dile getiren Maliye Bakanı, şöyle konuştu:

''Son 1 yıldır büyük ivme yakaladık. 10,8 milyar dolara yakın bir gelirden bahsediyoruz. Bu çok önemli. Elektrik dağıtımlarının özelleştirmesini de yapısal bir reform olarak görüyoruz. Bu sektörde, devletin verdiği hizmetin bedelini tahsil edememesi önemli bir sorun. Burada Halk Bankası ve Telekom'da kamu paylarının özelleştirilmesi seçilebilirdi. Onlar daha kolay şeyler. Ama bunlar yapısal reform olmaz. Burada elektrik sektörünün özel sektör eliyle daha verimli ve etkili işletilmesi söz konusu.

Bugünkü dağıtım şirketiyle birlikte elektrik dağıtımının yüzde 39'unu özel sektöre devretmiş oluyoruz. Bu ciddi bir rakam. Onay süreci devam edenlerle birlikte bu oran yüzde 76'lara çıkacak.''

-ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI YILDIZ-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, elektrik dağıtım hizmetlerinin özel sektör eliyle yapılabilmesini temin edecek programın gerçekleşme aşamasında olduğunu bildirdi.

Sektördeki özelleştirmelere ilişkin sürecin son derece şeffaf ve koordinasyon içerisinde yönetildiğini kaydeden Yıldız, elektrik dağıtım işletmelerinin ardından elektrik üretim hizmetlerinin özelleştirilmesiyle bu sürecin devam edeceğini anlattı.

Dağıtımda işletme hakkını devralan firmalara da büyük görev düştüğünü belirten Bakan Yıldız, şunları söyledi:

''Özel sektör tabii ki kar edecek, tabii ki kazancına dikkat edecek. Ama burada bir kamu hizmetinin özel sektör eliyle verilmesi söz konusu. O yüzden nihai tüketiciye, vatandaşa ulaşacak her türlü iyi ve kötü davranış, bize yol, su, köprü olarak değil, sıkıntı olarak geri döner. Özellikle şikayetler konusunda her birimizin mutlaka daha dikkatli olması lazım. Yapılacak yatırımlar zamanında, şeffaf, vatandaşımızın, tüccarımızın, sanayicimizin ihtiyaçları doğrultusunda ve yerel yönetimlerle son derece koordineli şekilde olacak. Ben, özel sektörün bu özelliklere sahip olduğu kanaatindeyim. Bu süreçte özellikle bu yıl ve 2011 yılının önemli bir yıl olduğu kanaatindeyim. Bu geçiş dönemini koordinasyon içerisinde tamamlarsak iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.

Burada düzenleyici kuruma da çok fazla iş düşüyor. Gerek tarifelerle, gerekse denetlemelerle alakalı, bir nevi kamuoyunun sesi orada yankılanacak. Bu denetlemelerin de çok iyi bir şekilde seyredeceği kanaatindeyim. Kamuoyunun da geçiş dönemini çok iyi takip etmesi lazım.''

-152 MİLYON DOLAR ÖDENDİ-

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu da konuşmasında, 2010 sonuna kadar bütün dağıtım bölge ihalelerini bitirmeyi programladıklarını, sürecin de bu çerçevede devam ettiğini ifade etti.

''2011 yılının ilk yarısında bütün dağıtım bölgelerinin özel sektöre devri tamamlanmış olacak'' diyen Aksu, bankalar, elektrik üretim işletmeleri, otoyollar ve değerli arazilerle ilgili çalışmaların da sürdüğünü anlattı.

Çoruh Elektrik Dağıtım ihalesini alan Aksa grubunun vadeli ödeme opsiyonu olmasına rağmen bugün itibariyle bedelin yüzde 66'sı olan 152 milyon doları peşin ödediğini kaydeden Aksu, özelleştirmelerle yılbaşından bu yana Hazine hesabına 3 milyar doları aşan bir tutarın aktarıldığını bildirdi.

Çoruh Elektrik Dağıtım bölgesinin 1 milyon abonesi bulunduğunu belirten Aksu, bölgede 2009 yılı elektrik kullanımının 2,3 milyar kilovat saat, kayıp kaçak oranının da yüzde 11,5 olduğunu ifade etti.

Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı da, grubun Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kurulan 14 enerji santraliyle 1.531 megavatlık bir kurulu güce ulaştığını ve ülkenin en büyük serbest üreticisi konumuna geldiğini belirtti.

2003 yılı sonunda doğalgaz dağıtım faaliyetlerine de başlayan firmanın, bugün 20 lisans bölgesinde yatırımları olduğunu kaydeden Kazancı, Çoruh Elektrik Dağıtım bölgesinde de, yarından itibaren yatırım atağına başlayacaklarını ve her yıl bölgeye yaklaşık 70 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyledi.

Kazancı, özel sektör olarak halka daha iyi nasıl hizmet veririzin gayreti içinde olacaklarını da sözlerine ekledi.

-227 MİLYON DOLARLIK DEVİR-

Törende, konuşmaların ardından Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş'nin Aksa Elektrik A.Ş'ye devrine ilişkin sözleşme imzalandı.

Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş'nin hisse devri yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale 6 Kasım 2009 tarihinde gerçekleştirilmişti. İhalede, 227 milyon dolarla en yüksek teklifi Aksa Elektrik A.Ş vermişti.

A.A.