İngiliz uzmanlar işlenmiş gıda ağırlıklı beslenenlerin depresyona girme risklerinin doğal gıdalarla beslenenlere göre daha fazla olduğunu ortaya koydu

İşlenmiş gıda depresyona sokuyor. İngiliz Psikiyatri dergisinde yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, bol sebze, meyve ve balık tüketenlerin depresyona girme riski daha düşük.

University College London"dan araştırmacılar, 3 bin 500 kamu görevlisinin beslenmesiyle ilgili elde edilen verileri beş yıl sonraki depresyon durumlarıyla karşılaştırdı.
Araştırmada farklı diyet uygulanan iki gruptaki deneklerin yaşları, cinsiyetleri, eğitim durumları, fiziksel faaliyetleri, sigara alışkanlıkları ve kronik hastalıkları da göz önüne alındı.

Araştırmanın sonunda, işlenmemiş gıda tüketenlerin daha az tüketenlere nazaran gelecekte depresyona girme riskinin yüzde 26 olduğu belirlendi. Fazla miktarda işlenmiş gıda tüketenlerdeyse bu oran yüzde 58.
Araştırmacılardan Dr. Archana Singh-Manoux, depresyonda kişilerin yaşam tarzlarının da bir etmen olabileceğine, ancak beslenmenin depresyonla doğrudan ilişkisi olduğuna dikkat çekiyor.

Önce mutlu, sonra yorgun

Akdeniz diyetinin depresyon riskini en aza indirdiğini ancak bu tür gıdaları tüketemeyenlerin de depresyondan korunmak için önlemler alabileceğini söyleyen Dr. Andrew McCulloch da, ilk adım olarak işlenmiş gıdalardan uzak durulmasını gösteriyor. Dr. McCulloch, “İngiltere gibi taze sebze-meyve bulmanın zor, havanın sürekli yağmurlu ülkelerde insanlar hazır yiyeceklere yöneliyor. İşlenmiş ürün kişiyi başlangıçta mutlu eder ancak zamanla depresyona sürükler. Hazır yiyeceklerle beslenenler fiziksel olarak da zihinsel olarak da kendilerini yorgun hisseder. Mutsuzluk ve halsizlik baş gösterir” diyor.

Bu araştırma, ne yediğimizin uzun vadede nasıl psikolojik etkileri olacağına dair yapılmış en kapsamlı araştırmalardan biri olma özelliği taşıyor.