Aydın"ın en önemli geçim kaynaklarının başında gelen hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Aydın Sanayi Odası tarafından Philip Morris/Sabancı işbirliği ile “Hayvancılık Sektöründe Aydın'ın Beklentileri ve Gelişme Olanaklarının Tespiti” konulu toplantı Aydın Sanayi Odası (AYSO) toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya AK parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ başta olmak üzere, meslek odaları, resmi kurum temsilcileri, hayvancılık yetiştirme birlikleri ve çiftçi temsilcileri katıldı.
Ege"nin önde gelen sektörlerinde verilen Avrupa Birliği Eğitimleri"nin devamı niteliğinde, uygulamaya yönelik bir yol haritasının çizilmesi planlanan toplantılar sonrasında elde edilen sonuçlar, bir rapor haline getirilerek milletvekillerine, tarım ve hayvancılık sektörü ile ilgili mercilerin tamamına gönderilecek.
Toplantının sonuç değerlendirmesini yapan EGEV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, hayvancılığın mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirterek “Aydın'da hayvancılık konusundaki toplantılarımızın dördüncüsünü yaptık. Bundan önce Kütahya, Afyon ve Balıkesir illerinde konuyu inceledik. İller ölçüsünde sorunların birbirinden çok uzak noktalarda olmadığını gördük” dedi.
“HAYVANCILIKTA VERİMLİLİK TEŞVİK EDİLMELİ”
Hayvancılık sektöründe uygulanan destekleme ve teşvik politikalarında düzeltilmesi gereken hususları tespit ettiklerini belirten Tanyeri, hayvan sayısı veya dekar başına verilen teşvik yerine, verimliliğe dayalı et ve süt üretiminde giderek daha yüksek verimi teşvik edecek parasal desteklerin verilmesi konusunun öne çıktığını vurguladı.
Toplantıya katılan üretici birlikleri, Ziraat Odası Temsilcileri tarım kesiminin üretim girdilerindeki maliyet yüksekliği nedeniyle ciddi sıkıntı içinde olduklarını ifade ettiler. Birlik temsilcileri, gerek dünya fiyatları, gerekse içerideki arz talep dengesizliklerinden kaynaklanan sorunların, işletmelerin karlı çalışmalarını engellediği üzerinde de durdular.
Toplantıda ayrıca, devletin ciddi bir tarım ve hayvancılık politikasını belirleme konusunda üretici, üniversite, meslek kuruluşları, ticaret ve sanayi odaları ve diğer temsilcilerle bir araya gelerek gerçekçi, uzun vadeli bir tarımsal kalkınma senaryosu oluşturması gerektiği üzerinde duruldu.