Ankara"nın Elmadağ İlçesi Hasanoğlan Mahallesi"nde oturan 24 yaşındaki Dilek Karabıyık, hayvan kılındanki mikroplardan insanlara bulaşan karaciğerinde oluşan kist hidatiği hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi.

Evlenmeden önce evlerinde kedi ve köpek besleyen Dilek Karabıyık, bu sevgisini Bekir Karabıyık ile evlendikten sonra da sürdürdü. Bir süre karnında meydana gelen ağrılar nedeniyle Elmadağ Devlet Hastanesi"ne başvuran Dilek Karabıyık"a, muayene ve şikayetleri doğrultusunda kendisine ilaçlar verildi.

Ancak, ağrılarından bir türlü kurtulamadı. Daha sonra ağrıların artması sonucu Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi"ne başvurdu. Bu hastanede yapılan tekkikler sonucu karaciğerğnde hayvan kılından geçerek vücudunda oluştuğu belirtilen karaciğer kist hidatiği tehşisi konuldu. Ameliyata alınan Dilek Karabıyık, 2 gün önce tedavi gördüğü hastanede kurtarılamadı.

Dilek Karabıyık"ın çevresinde sevilen, neşeli ve hayvanlara aşırı sevgisi ile tanındığı belirtildi.

Evlenmeden önce bir markette çalışarak herkesin güvenini ve sevgisini kazananan Dilek, iş arkadaşı Bekir Karabık"a gönlünü kaptırdı. İki genç geçen yıl dünya evine girdi. Karaciğer kisti nedeniyle yapılan ameliyattan sonra yaşamını kaybeden Dilek, geride gözü yaşlı ailesiyle birlikte bir eş bıraktı.

Dilek Karabıyık, gözyaşları arasında Hasanoğlan Mezarlığı"nda toprağa verildi. Dilek Karabıyık"ın evlenmeden önce ailesinin evinde 2 kedi ve 1 köpek, evlendikten sonra da eşiyle birlikte evinde 1 kedi beslediği belirtildi. Karabıyık"ın ölümünden sonra halasının Hasanoğlan"daki evinde 60"a yakın kedi beslediği ortaya çıktı.

UZMANLARDAN UYARI
Uzmanlar, hayvan severleri bekleyen köpek kisti tehlikesi konusunda uyardı. Hayvanlardan insana geçen ve halk arasında "köpek kisti" olarak bilinen karaciğer kist hidatiği, hiç fark edilemeyen ve sarılıktan ölümcül reaksiyonlara kadar birçok sorunu beraberinde getirebildiği hatırlatıldı. Karaciğer kist hidatiği kurt, çakal, köpek gibi hayvanların bağırsaklarında yaşayan parazit türünün neden olduğu bir hastalık olarak biliniyor. İnsanlara bir şekilde geçen hastalık, bulunduğu organa göre içi sıvı dolu keseler oluşturuyor.

İnsandan insana bulaşmadığı halde parazit yumurtası bulaşmış kirli gıdalardan insanlara geçebildiği ifade edildi. Erken tehsiş konulmadığında ölümcül vakalara neden olabildiği belirtildi. Uzmanlar, hijyenliğine dikkat edilmesi halinde hayvanlardan insanlara hastalık bulaşmayacağı vurgulandı.