Olay 13 Temmuz 2012 günü yapılacak sınav öncesi ortaya çıktı. Sınavda kopya çekileceği ihbarı üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, harekete geçti. Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ndeki sınav için organize edilen kopya düzeneği polisin takibi sonucu çökertildi. Bir öğrenci ile öğrenciye yardım eden 5 kişi, polisin baskını sonucu yakayı ele verdi.

Polis, olayda kullanılacağı belirtilen 41 KL 117 plakalı araçta arama yaptı. Aramada 1 tablet bilgisayar, 1 anten, içinde sim kart bulunan saat şeklinde bir cep telefonu, 2 adet transmitter, 2 adet antenli ses kaydedici, 1 adet üçlü uzatma kablosu, flaş bellek, 1 adet video görüntüsü alabilen notebook, 1 adet düğme kamera, akü, 2 adet araç şarj aleti ve vın modemi gibi cihazlar ele geçirildi. Polislerin ayrıca ev aramasında saat görünümlü cep telefonu ile bağlantılı mini kulaklık ile 2 adet kargo irsaliyesi bulduğu öğrenildi.

Emniyetteki ifadelerinin ardından Zonguldak Adliyesi'ne çıkarılan U.Ç., H.D., E.K., A.U.K., A.İ.Ş. ve H.D. serbest bırakıldı.