TBMM Başkanı Köksal Toptan Antalya'da gazetecilerin soru yağmuru altında kaldı. Sorulan sorular arasında, "Meclis'te türban serbest olmalı mı?" da vardı...

TBMM Başkanı Köksal Toptan, bir gazetecinin, ''Meclis Başkanı olarak, Meclis'te türban serbest olmalı mı?'' şeklindeki sorusuna, ''Hayır hayır olmaz'' diye yanıt verdi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Patara Antik Kenti'nde ortaya çıkartılan ''Likya Birliği Parlamento Binası'' kazı alanında inceleme yapmak üzere, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait helikopterle Antalya'dan Kaş'a gitti. Toptan, Kaş Orman İşletme Müdürlüğü helikopter pistinde Kaş Kaymakamı Süleyman Yılmaz ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Toptan ile birlikte Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya milletvekilleri Sadık Badak ve Abdurrahman Arıcı, Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan da Kaş'a geldi. Toptan, daha sonra halkla sohbet toplantısına katılacağı Noel Baba Çay Bahçesinde vatandaşlar tarafından karşılandı.

Köksal Toptan, burada yaptığı konuşmada, Kaş'a Patara'daki dünyanın ilk parlamentosunda incelemelerde bulunmak üzere geldiğini söyledi. Patara'daki meclisin milattan önce 3200 yıllarına dayandığını belirten Toptan, ''Milattan önce 3200 yılında bizim sahip olduğumuz bu güzel topraklarda dünyanın ilk parlamentosunun bulunduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bu Atina uygarlığından bile önce. Bugün dünya parlamentolarında tam anlamıyla gerçekleşemeyen kadın erkek eşitliğinin sergilendiği bir parlamento'' dedi.

Köksal Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Hedefimizde Kaş'ın Patara'sında, bu dünyanın ilk meclisinin olduğu yerde bir dünya parlamentosu toplamaktır. Bunu ne zaman gerçekleştirebiliriz bilmiyorum. Ama 2009 olur, ama 2012 olur bilemem. Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak dünyanın bu ilk parlamentosu ile dünyanın şimdiki parlamentolarını bu büyük zaman dilimini bir araya getirerek buluşturmak istiyoruz. Hedefimiz budur. Şayet bu gerçekleşir ve biz burada parlamento toplamayı başarırsak, Kaş dünyanın yıldızı olacaktır. Buna Kaşlılar hazırlanmalıdır. Buna hazırlanırken Kaş'a çok fazla turist getirmek yerine -onu Antalya maşallah beceriyor- buraya çok fazla değil, çok iyi turist getirmeye çalışmamız lazım. Buraya iyi turist yerine, fazla turist getirmeye çalışırsanız, taş binalar üzerine başka taş binalar yaparız ki, o zaman Kaş'ın güzelliğini kaybederiz. Bu bilinç içinde önümüzdeki günleri planlama imkanı buluruz.''

Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Patara'daki dünyanın ilk demokratik meclisine gösterdiği ilgiye teşekkür etmek amacıyla TBMM Başkanı Toptan'a bir şilt sundu.

-TÜRBAN TARTIŞMALARI-

Köksal Toptan, konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Türban konusunda soru istemeyen Toptan, bu konudaki müzakerelerin dün sabaha karşı bittiğini, ikinci turun da cumartesi günü yapılacağını hatırlattı.

Bir gazetecinin AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış'ın Berlin'de yaptığı açıklamalarına ilişkin sorusu üzerine, Toptan, ''Sayın Bağış düzeltme yaptı sanıyorum'' dedi.

Köksal Toptan, bir gazetecinin, ''Meclis Başkanı olarak, Meclis'te türban serbest olmalı mı?'' şeklindeki sorusuna da ''Hayır hayır olmaz'' diye yanıt verdi.

Toptan, Almanya'nın Ludwigshafen kentinde, 9 Türk'ün hayatını kaybettiği yangınla ilgili gazetecilerin yönelttiği soru üzerine de şöyle konuştu: ''Fevkalade üzüntü duydum. Alman yetkililerinin bu konuyu aydınlatmalarını bekliyoruz. Bizim bu konulara göstermiş olduğumuz hassasiyetin muhataplarımız tarafından da gösterilmesini bekliyoruz. Alman yönetiminin de söz ve davranışlarında daha dikkatli hareket etmesi lazım geldiği ortaya çıkıyor. Göç Yasası ile ilgili endişelerimizi çok genel platformda dile getirdik. O nedenle Göç Yasası dahil, diğer politikaların da gözden geçirilmesinde yarar var diye düşünüyoruz.''

Köksal Toptan, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'in ''Kundaklamanın olasılık dışı bırakılması bana garip geliyor'' şeklindeki sözlerinin ardından Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble'un ''Haddini bilsin'' şeklinde açıklama yapmasıyla ilgili yöneltilen bir soruyu ise ''Herkes haddini bilirse sorun kalmaz zaten'' diye yanıtladı.

(aa)