Köşk ilçesine bağlı Yavuzköy"de yaşayan 71 yaşındaki Ergüder Seringen, ilkokul çağında ailesi tarafından “Erkek adam olacak” gerekçesi ile sigara içmesi teşvik edilince, zehir tüm vücuduna saran Ergüder Seringen"in yaşayabilmesi içi ayakları kesildi. Şu anda 10 metrekarelik bir odada yaşam mücadelesi veren Ergüder Dede, “Büyüklerimizin tabiri ile erkek adam olduk, ama sağlığımızı kaybettik. Şimdi hayattaki en büyük isteğim, akülü bir özürlü arabası. O olursa bu mezar gibi odadan kurtulup köy kahvesinde belki vakit geçirebilirim” dedi.
Bir heves uğruna sigara içen körpecik gençlerin kendisini ibret almalarını isteyen Ergüder Seringen, sigaranın insanı öldürmeden mezara koyduğunu söyledi. Şu anda Köşk İlçesi"ne bağlı Yavuzköy"deki evinden dışarı çıkamadığını ve evin zemininde bulunan yaklaşık 10 metre karelik bir alanda yıllardır yaşam mücadelesi verdiğini belirten Ergüder Seringen, eşi de rahatsızlanınca hayatı tamamen zorlaştı. Devletin evde bakım hizmeti ücreti ödemeye başlamasının kendisi gibi yatalaklara çok sevindirdiğini belirten Ergüder Seringen, “Sağlık elden gittikten sonra dünya senin olsa kıymeti kalmıyor” dedi.
“SİGARA İLE ERKEK ADAM OLUNACAK ZANNETTİK”
Nüfus kaydına göre 1939 yılında dünyaya geldiğini belirten Erdoğan Seringen, “Benim bu hale düşmemin en büyük nedenlerinden biri cehalettir. Ben evin tek oğluydum. Eskiden erkek evlatlara daha büyük önem verilirdi. Cehalet işte… 5-6 yaşlarına geldiğimde babamlar "Erkek adam olacak" diye beni sigaraya alıştırdılar. O zamanlar da "Rakı içip bağırmadan, sigara içip savurmadan erkek adam olunmaz" anlayışı hakimdi. Küçük yaşlarda cehaletin de destekleri ile başladığım sigara 45-46 yaşlarımda beni yıktı. Önce ayaklarımda sigaraya bağlı iltihaplanma başladı. Zehrin tüm vücudu saracağını gören doktorlar 1987 yılında sol ayağımı, daha sonra da sağ ayağımı kökünden kestiler. Şu anda 71 yaşındayım ama aslında 22 yıl önce öldüm. Ne olur gençler heves uğruna sigara içmesinler” dedi.