İngiltere'nin Dorset kentinde yaşayan Joanne Mills isimli kadın, bebeğinin doğumundan sonra kızının nadir görülen bir hastalığa yakalandığını ve yaşama şansının düşük olduğunu öğrendi.

Doktorlar "truncus arteriosus" isimli hastalığa yakalanan bebeğe nakil ameliyatı yapılmasına karar verdi. Ancak yapay damarlar minik bebek Megan için çok büyük olduğu için cerrahlar farklı bir teknik kullanmaya karar verdiler.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre kalp cerrahı Marcus Haw ve ekibi yeni doğmuş bir buzağının şah damarını alarak bunu laboratuvar ortamında nakil için uygun hale getirdi. Daha sonra yapılan operasyonla nakledilen damarla Megan sağlığına kavuştu. Cerrah Haw, "Megan çok nadir görülen bir hastalık geçiren küçük bir kızdı. Buzağıları şah damarları nakil için çok uygundur. Ayrıca bebeklerinki gibi küçüktür" derken yapay bir damarın nakilde kullanılmasından çok daha iyi sonuç aldıklarını söyledi.

Kızının operasyonunda buzağı damarının kullanılacağını öğrendiklerinde büyük şaşkınlık yaşadığını söyleyen anne Joanne ise "Başka şansımız yoktu. Neyse ki işe yaradı" dedi. Sağlığı çok iyi olan Megan üç yaşına gelince yine bir ameliyat geçirecek.

GAZETEPORT