Pamplona kent merkezindeki meydanda toplanan, festivalin geleneksel kıyafeti beyaz giysili, kırmızı fularlı yaklaşık 12 bin kişi, belediye binasının balkonuna çıkan Belediye Başkanı’nın ateşlediği havai fişek eşliğinde, “Yaşasın San Fermin” diye bağırdı.

Dokuz gün sürecek festival boyunca 342’si müzik olmak üzere toplam 520 kültürel ve sanatsal etkinlik düzenlenecek. 
San Fermin’in dünya çapında tanınmasında büyük paya sahip olan Amerikalı yazar Ernest Hemingway de bu yılki etkinlikler kapsamında anılıyor. Festivalin en ilgi çeken etkinliğiyse arenaya çıkarılan altı boğanın, halkla birlikte 841 metrelik yolu koşmaları. 14 Temmuz’a kadar sürecek festival dolayısıyla Pamplona’daki otellerin doluluk oranı yüzde 90’la 95 arasında. San Fermin’i izlemek için dünyanın dört yanından gelen 639 gazetecinin akredite olduğu açıklanırken, bu rakamın önceki yıllara göre düştüğü belirtildi. Ekonomik kriz San Fermin Festivali’ni de vurdu, bütçe geçen yıla oranla yüzde 10 azaltıldı.

Festivalin öteki yüzü

Öte yandan hayvan haklarını koruyan ve boğa güreşlerine karşı olan dernekler, Pamplona’da gösteri düzenledi. Meydanda toplanan yaklaşık 100 kişi kanlar içinde boğa figürü oluşturdu. 
Yapılan açıklamalarda “Tüm dünya San Fermin’i tanıyor ama sokakta koşturan boğaların, akşam arenada işkence görüp sonunda öldürüldüğünü çok az insan biliyor. İspanya’da her yıl 350 bin boğa öldürülüyor. Gelenekler, etik ve hayvanlara saygı gösterilen bir şekilde değiştirilebilir” denildi.