Kırışıklıklar, orta yaş göbeği, kaslarda  duyarlılık, daha fazla günlük stres, sarkmalar ve metabolizmada yavaşlama genellikle 40’lı yaşlardan sonra daha belirgin hale geliyor ve birçok insan için can sıkıcı olabiliyor. Uzmanlar, 40’ından sonra iyi görünme ve hissetmede egzersizin önemli rol oynadığını söylüyor. Spor eğitmeni Özgür Güngör de 40 yaş üstü kişilerin egzersiz yaparken bazı noktalara daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor, doğru ve etkili spor için şu tavsiyelerde bulunuyor:


EFOR SAĞLAYACAK FIRSATLARI DEĞERLENDİRİN
“Hangi yaşta olursanız olun her şeyden önce günlük olarak vücudunuza giren ve çıkan kalori için genel bir hesap yapmanız ve hedef belirlemeniz gerekir. Egzersizin yanı sıra metabolizmanızın günlük işler için de kalori harcadığını unutmayın. Yaş ilerledikçe metabolizma hızınız da yavaşlayacağı için bu nokta, 40 yaşıdan sonra daha önemli olacaktır. Egzersiz haricinde efor sarf etmenizi sağlayacak, örneğin; asansör yerine merdiven çıkmak gibi küçük fırsatları değerlendirin. Farkı göreceksiniz.

AĞIRLIK ANTRENMANI SÜRENİZİ VE SEVİYENİZİ ARTIRIN
Yaş ilerledikçe ağırlık egzersizlerinin önemi artıyor. Kas, yaşı ilerleyen yetişkinlerin adeta gerçek dostudur. Vücudunuzdaki kas oranı arttıkça metabolizma hızınız da artıyor ve dinlenmiş vaziyetteyken de daha fazla kalori yakabiliyorsunuz. Tabii yağa oranla vücudunuza kazandırdığı estetik görünümden bahsetmeye gerek dahi yok. Ağırlık egzersizi aynı zamanda kemik hacminizi artırır, sakatlanmaları ve kemik erimesini önlemeye yardımcı olur. Spor salonunuzda alt ve üst vücut için ağırlık egzersizleri yapmayı ihmal etmeyin.

KALORİ VE KALP ATIŞI SEVİYESİNİ DOĞRU HESAPLAYIN
Koşu, yürüyüş gibi egzersizlerde nabzın bir seviyede tutulması ve kontrollü şekilde artırılıp azaltılması egzersizin faydalı geçmesinde belirleyici oluyor. Nabzın doğru ölçümü, bir sorun esnasında cihazın size yardımcı olması, yaktığınız kaloriden uygulanan dirence kadar verileri en sağlıklı biçimde iletmesi için iyi kaliteli koşu bantlarından faydalanabilirsiniz. Bu akıllı makineler çalışmanın herhangi bir kesintiye uğradığında kendiliğinden durur, nabzınızı bulundurmanız gereken seviyede egzersizinizi hazırlar, antrenman sonrası aldığınız yolu, yaktığınız kaloriyi gösterir.

UZUN YAŞAMAK İSTİYORSANIZ GÖBEĞİNİZDEKİ YAĞI AZALTIN
Hormon sistemindeki değişimlerin de etkisiyle 40’lı yaşlar genellikle kendinizi daha kalın hissetmeye başladığınız yaşlardır. Kardio egzersizinde daha fazla vakit geçirerek toplamda yaktığınız kaloriyi artırmaya çalışın. Koşu bandında 10–20 dakika fazla durmak, akşam yürüyüşleri yapmak gibi fırsatları değerlendirin. Kalori yaktıkça programınıza karın egzersizleri de ekleyebilirsiniz.

AĞRI HİSSETMEMEK İÇİN ESNEKLİĞİNİZİ GELİŞTİRİN
Her kardio egzersizinden sonra gerinme hareketleri yapın. Kaslarınızı uzatarak hem sakatlanmalara karşı kendinizi koruyabilir hem de hareket kabiliyetinizi artırabilirsiniz. Unutmayın; 30’lu yaşlarda fark etmediğiniz ağrıları, 40’lı yaşlarda hissetmeye başlarsınız. Aktif olun ve sağlıklı yaşlanmak için önleminizi alın." ntvmsnbc