İHLAS SON DAKİKA - 40 YILLIK OTELDEN GERİYE SADECE ÇATISI KALDI 
5.6’lık depremin yıktığı Bayram Oteli, 40 yıllık geçmişiyle Van’ın en eski otellerinden... 1 milyon dolarlık harcama ile restore edilen 60 odalı otel saniyeler içinde yerle bir oldu. Otelin enkazından 12 kişinin cesedi çıkarılırken, 28 kişi de enkazdan sağ olarak kurtarıldı. 

Van’da en az 614 kişinin ölümüne sebep olan depremlerin, yüzeyde görülmeyen, gömülü bir fay hattından kaynaklandığı ortaya çıktı. 23 Ekimde meydana gelen Erciş merkezli 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede incelemelerde bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik başkanlığındaki bir ekip, Türkiye’de ilk defa ters faylanma sonucu bir deprem meydana geldiğine şahit oldu. Erdik, yüzeyde herhangi bir faya rastlamadıklarını belirtirken “İlk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Ancak bunun dünyada örnekleri var” demişti. 

BİRBİRİNİ TETİKLEDİ 
9’u 5’in üzerinde 2 bin 245 artçının meydana geldiği Van’da 5.6 büyüklüğündeki son sarsıntı, yorgun binaları yere serip faciaya yol açtı. Uzmanlara göre iki depremin kaynağı da görülmeyen “hayalet” faylar. 
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat dün yaptığı açıklamada Van’ın Edremit ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki sarsıntının bölgedeki deprem aktivitesinin değişmesi sonucunda oluştuğunu söyledi. Kalafat, “Bundan sonraki süreçte de, burada bir takım parçalar var çoğu kırıldı, enerjilerini boşalttı ama bu bölgede yine bu tür depremlerin olma ihtimalleri var” dedi. 



GÖMÜLÜ BİR FAY 
Doğan Kalafat, “Bölgede risk taşıyan başka faylar var mı?” şeklindeki soruya haritalanmamış ya da uydu fotoğraflarında görünmeyen bazı faylar olduğunu kaydederek, şöyle cevap verdi: “Yüzeyde görülmeyen bir hat olmayabiliyor. Bu son olan depremde bunun gibi bir deprem. Gömülü bir fay. Dolayısıyla yüzeyde hiç bir izi olmadığı için, son yüzyılda da çalışmadığı için bu fayla ilişkili her hangi bir haritalanma yapılmamış.” 
Kalafat, bölgede 5’lik depremlerin olma ihtimalinin bulunduğunu ve hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğini kaydetti. 

 

Türkiye yazmıştı 
Van’da 614’ten fazla kişinin ölümüne yolaçan 7.2’lik deprem, bilinen fay hatlarının dışında bir noktada meydana gelmişti. Deprem uzmanlarının ‘hayalet fay’ iddiası 2 Kasım 2011 Çarşamba günkü Türkiye Gazetesi’nde “Van’da ikinci fay korkusu” başlığıyla yeralmıştı. 16 gün sonra önceki akşam meydana gelen 5.6’lık depremin de yine bilinen fay hatlarının dışında bir alanda oluşması, ‘hayalet fay’ iddialarını güçlendirdi. 




12 kişiye mezar oldu 

Van’da önceki akşam 5.6 büyüklüğündeki depremde yerle bir olan Bayram Oteli’nin enkazından şu ana kadar 12 kişinin cesedi çıkarıldı. Kurtarma görevlileri 28 kişiyi de sağ olarak çıkarmayı başardı. 

23 Ekim’de meydana elen 7.2 büyüklüğündeki depremin şokunu henüz üzerinden atamayan ve dün merkez üssü Edremit olan 5.6 büyüklüğündeki depremle sarsılan Van’da enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremde 2’si otel 25 bina yıkılırken, Bayram Oteli’nin enkazından 12 kişinin cesedi çıkarıldı. 28 kişi ise enkazdan sağ olarak kurtarıldı. 

İRAN’DAN DA HİSSEDİLDİ 

5 katlı Bayram Oteli ve Aslan Otel’in deprem sırasında dolu olduğu çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığı bildirildi. Depremin hemen ardından Erciş başta olmak üzere çevredeki ekipler ve ambulanslar hızla Van’da yıkılan binalara yönlendirildi. Enkaz altında kalanların çığlıkları duyulurken ilk anda 20 kadar kişiyi kurtaran ekipler, zamanla yarışarak kurtarma çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Şu ana kadar 28 kişi enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Yıkılan bir dershane binasının boş olması ölü sayısının artmasını önledi. İran Radyo Televizyonu (IRIB), Van’daki depremin Batı Azerbaycan eyaletinin kuzeyindeki bazı yerleşim birimlerinde de hissedildiğini ve vatandaşların sarsıntıdan hemen sonra evlerini terk ederek dışarı çıktığını duyurdu. Bölgedeki halkın soğuk havaya rağmen saatlerce dışarıda kaldığı, bazı kişilerin ise araçlarına girerek sabahladığı belirtildi. Depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı olmadığı açıklandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nin verilerine göre 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından büyüklükleri 2 ila 4.5 arasında değişen 62 sarsıntı yaşandı. 

SAĞLAM DEMİŞLER 

Depremde yıkılan 5 katlı, 60 odalı Bayram Oteli’nin 47 yıl önce açıldığı ve geçen yıl 1 milyon dolar harcanarak onarımdan geçirildiği öğrenildi. Otelin sahibi Aslan Bayram, 4. katında kaldığı otelden sağ çıkmayı başardı. Bayram, “Bayram, “7.2 büyüklüğündeki depremin ardından 4-5 tane mimar arkadaş geldi ve kolonlara baktı. İstanbul’dan gelen yetkin biri de aynı şekilde binayı inceledi ve otel sağlam olduğunu söyledi. Bina güvenliydi, gerçekten korksam kendim yatmazdım” dedi. 

 

17 saat sonra yürüyerek çıktı 

Depremin hemen ardından çalışmalara başlayan kurtarma görevlileri 28 kişiyi sağ olarak çıkarmayı başardı. Cemal Akkurt isimli vatandaş enkazdan yürüyerek çıktı. İlk müdahalesi yapılan Akkurt hastanede tedavi altına alınırken 11 saat sonra otel enkazından çıkarılan 60 yaşında Mehmet Deniz’in ilk sözleri ‘Çok üşüyorum’ oldu. Ekipler Bayram Otel’in enkazından, Esra Yüce’yi 7 saat sonra eşi Gökhan Yüce’yi ise 11 buçuk saat sonra sağ olarak çıkardı. 40 yaşındaki Habit Cemal Pul, enkazdan çıkarılan bir diğer kişiydi. 

BAŞBAKAN Erdoğan yarın Van’da 

Van depreminin ilk saatlerinde bölgeye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yarın yeniden Van’a gitmesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan’ın Van’a bugün gideceği duyurulmuştu. Ancak Ankara’daki bazı programları sebebiyle ziyaret yarına kaldı. Erdoğan’ın Van programının detayları ise henüz belli olmadı. 



4 BAKAN DEPREM BÖLGESİNDE  HEPİMİZİN KALBİ BURADA 

Merkez üssü Edremit olan 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Van’a gitti. Atalay ve beraberindekiler özel bir uçakla gece saat 00.25’de Esenboğa Havalimanı’ndan Van’a hareket etti. Önceki gün Van’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da depremi yaşadı. Başbakan?Yardımcısı Atalay, “Tüm ekiplerimizi seferber ettik. Hepimizin kalbi burada, hepimizin odaklandığı yer Van” dedi. 

Sağlık Bakanlığı’ndan bölgeye 41 yardım ekibi 

Sağlık Bakanlığı, Van’da 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından 26 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibini (UMKE) daha bölgeye gönderdi. Hazır bekleyen 15 UMKE timinin 75 personel ile 10 dakika içinde enkazlara müdahale ettiği bölgede, 25 ilden hemen 26 ekip daha gitti ve çalışmalara başladı. Bakanlık, 73 kara ambulansı ile 3 ambulans uçağı da hasta nakilleri için görevlendirdi. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, “Bölgede daha önceden yaklaşık 100 ambulans ve ekibi de oradaydı. Şimdi de 73 ambulans ekibi bölgeye ulaştı” dedi. Bölgede ilaç sıkıntısının yaşanmadığını anlatan Çom, “Yeşil kartlı vatandaşlarımız da karneleri kaybolmuş bile olsa, ilaçlarını karnesiz alabiliyorlar” diye konuştu.

Türkiye