İSTANBUL Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri geçen 17 Mayıs sabahı 4. Levent'te bulunan lüks bir binanın 46'ıncı katına baskın düzenledi. Anılan sabah, başka adreslerde daha arama ve gözaltı işlemi yapıldı. Soruşturma, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütüldü. Gözaltına alınan ve sorgulanan şüphelilerden Mesut Yazkan tutuklanırken, bir kısım şüpheli adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Soruşturma süreci tamamlanırken Savcısı İsmet Dalaslan'ın hazırladığı iddianame Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

KONUMLARI TEK TEK ANLATILDI

14 firma sahibi ve kişinin mağdur olarak yer aldığı iddianamede, sanıkların organize suç örgütü olarak faaliyet yürüttüğü kaydedildi. İddianamede, örgütün 11 ayrı eylem ayrıntıları ile anlatıldı. Hangi firmanın nasıl mağdur edildiği, kimlerin hangi aşamada devreye girdiği belirtilen iddianamede, 17 sanığın örgüt içindeki konumlarına da yer verildi.

SIKINTIDAKİ FİRMALAR AĞA TAKILDI

Dava dosyasına göre, suç örgütünün ağına düşen firma ve kişilerin tamamı mali sıkıntı yaşıyordu. Sanıklar, yakın temas içinde oldukları faktoring firmaları veya bazı bankacılar aracılığı mali durumu kötü olan firmaları tespit etti. Belirlenen firmalardan kimine E-posta mesajı, kimine fax gönderilerek ulaşıldı. Yapılan gönderi, doğrudan firmaya hitaben yapıldı. Kimi zaman da, gazetelere verilen ilanlarla mali sıkıntıdaki firmalar ile temasa geçildi.

LÜKS OFİSLER BİR GECEDE BOŞALTILDI

Firmalar farklı olsa da uygulanan yöntem aynı oldu. Nakit ihtiyacı olan firmaya, ihtiyacı olan para karşılığında, şirket çeki ve teminat senetleri alındı. Firmaya, üzerinde konuşulan paranın tamamı veya bir kısmı gönderilirken, bir yandan da, alınan çek ve senetler örgüt elemanları aracılığı ile işleme konuldu. Gelen icra kararı ile şok geçiren mağdurlar, Mesut Yazkan ile görüşme yaptıkları ve 35-40 kişinin çalıştığı ofislere geldiklerinde ise, sırra kadem basıldığı gördü.

7 SORUŞTURMA BİRLEŞTİ

İstanbul'dan Denizli'ye, Adana'dan Trabzon'a bir dizi şirket mağdur olurken, 7 soruşturma için bileştirme kararı verilerek hazırlanan iddianamede firmaların uğradığı zarara ilişkin de bilgi verildi. Escomp Kompresör şirketinin sahipleri Macit ve Yunus Emre Turhan, Trabzonlu Terbay İnşaat AŞ'nin sahibi Cüneyt Baysak, Maksan Kağıt'ın sahibi Firuz Demiryıkan, Denizlili D.T. Tekstil'in sahibi Erkan Okçu, Arden Plastik'in sahipleri İsa ve Serdar Altuntaş, otel sahibi Süleyman Sami Öngör ve Avrasya Atık Su AŞ'nin sahibi Aytuğ Güldamla, davada mağdur sıfatı ile yer alan isimler arasında.



Servet Sinan Tüfekçi örgüt üyesi olmakla suçlanırken, Selma Yazkan ve Esma Melis Tüysüz iddianameye göre örgüt yönetici.