HAZIRLAYAN: ORÇUN GÖKÇEK - Yeniasır

Geçen hafta yaşanan lodos fırtınası ve sonrasında oluşan sel büyük kayıplara yol açtı ama olumsuz hava koşulları ile birlikte deniz suyunun soğuması balık bolluğu yarattı.
Özellikle hamsi sürülerinin derin sulardan yüzeye yaklaşmasıyla başlayan balık bolluğu İzmir ve Ege dahil tüm kentlere Karadeniz hamsisini ulaştırırken fiyatları da hayli ucuzlattı.
Balık tezgahları hem renklendi hem de çeşit bolluğuna kavuştu. Sağlık için de çok yararlı olan balık fakir fukaranın sofralarını da süslemeye başladı.
İzmir'de hafta boyunca çeşitli balıkların kilo fiyatları şöyleydi:
KARADENİZ HAMSİSİ: 2 YTL
SARDALYE.........: 2 YTL
ÇİFTLİK ÇİPURA...: 7-8 YTL
BODRUM ÇİPURA....: 8-10 YTL
ÇİNEKOP..........: 10 YTL
LÜFER............: 20-25 YTL
KARADENİZ TEKİRİ.: 5-7 YTL
EGE TEKİRİ.......: 10-15 YTL
Kaya barbunu, deniz çipuraso ve laos gibi lüks balıkların fiyatları hala 25-50 lira aralağında ama bunlar da yaza kıyasla gerilemiş fiyat kabul ediliyor.
Balıkçılar, havaların daha da soğuması ile balık miktarının çok daha fazla artacağını ve vatandaşların daha da ucuza balık yiyebileceğine dikkat çekerken, önümüzdeki günlerde gelecek bol miktardaki balığı da sabırsızlıkla beklediklerini vurguluyor.

YARARLARI
Müthiş bir koruyucu
Sağlıklı beslenme programlarının birincil gıdası balık, yağında bulunan omega-3 yağ asiti ile damar sertliğini engelleyip kalp krizine karşı koruyuculuk işlevini üstleniyor. Son araştırmalar kansere karşı da koruyucu etkisi olduğunu ortaya koydu. Özellikle kıyılara yakın yerlerde avlanan türler için yağ ve derilerinde zararlı kimyasal atıklar bulunabileceği gerekçesiyle ızgarada pişirilmesi ve derisinin yenilmemesi öneriliyor.

Balık yiyin, mutlu kalın
Haftada en az iki kez balık yiyorsanız, sağlığınızı koruyorsunuz demektir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor. Ayrıca balık;
* Kalp hastalığı ve felci önler,
* Kolestrol metabolizmasını ayarlar,
* Kemikler için yararlıdır,
* Şeker hastaları için yararlıdır,
* Astım tehlikesini azaltır,
* Balık, prostat kanserini önler,
* Yaşlılığa dayalı oluşan cilt kırışıklıklarını önler,
* Mutluluk ve enerji kaynağıdır,
* Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur,
* Yağ oranı azdır,
* Kanser hücrelerini önler,
* Kangreni önler,
* Migrene iyi gelir,
* İltihabi hastalıkları önler,
* Depresyona iyi gelir...