Denetim özel kuruluşlara devrediliyor 
 
Yayımlanan Taslak yönetmeliğe göre Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; bakım, operasyon, uçuşa elverişlilik denetimleri de dahil olmak üzere SHGM görev kapsamındaki tüm denetimler için özel denetim kuruluşlarını yetkilendirebilecek.
 
Havacılık işletmeleri, yıllık denetleme planına göre ve belirlenecek tarifeyi aşmamak kaydıyla denetim kuruluşları ile imzalayacakları anlaşma ile denetimlerini yaptırabilecek. İşletmeler, denetim kuruluşları ile yapacağı anlaşmaları en fazla iki yıllığına imzalayabilecek ve denetim kuruluşları tarafından hazırlanacak raporlar, SHGM tarafından onaylandıktan sonra resmiyet kazanacak. Yeni düzenleme ile; sivil havacılık sektörüne ihtiyaç duyduğu hız ve kalitede daha iyi bir şekilde denetim hizmetinin sunulması mümkün olacak.
 
Uluslararası Hava Taşımacılar Birliği (IATA) tarafından Operasyonel Emniyet Programı (IOSA) kapsamında benzer bir süreç yürütülüyor. Aynı uygulamanın yakında Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından da hayata geçirileceği biliniyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; dünyadaki sivil havacılık düzenlemelerine paralel olarak başlatılan bu uygulamanın, Türk Sivil Havacılığına kalite ve hız konusunda ilave getirileri olacağı inancı ile havacılık alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların mevzuatın olgunlaşmasına katkı sunmasını bekliyor.