BM Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP27) yayınlanan “Sağlık ve İklim Değişikliği Türkiye Ülke Profili” raporuna göre, Türkiye’de hava kirliliği yüzünden her yıl 37 bin erken ölüm yaşanıyor. Bu erken ölümler, gayri safi milli hasılanın yüzde 6’sı oranında ekonomik kayba yol açıyor.

Mısır’ın Şarm El-Şeyh şehrinde 6 Kasım’da başlayan ve 18 Kasım’a kadar sürecek COP27’ye katılan 194 ülke temsilcisi, küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltmayı konuşuyor.

Diken'den Mesude Erşan'ın haberine göre; yayınlanan Türkiye raporuna göre, en kalabalık 10 şehrinin tümünde, kirliliği gösteren partikül PM2.5’un yıllık ortalama değeri, DSÖ’nün kılavuz değeri olan 5 μg/m3’ün katbekat üzerinde. Bu şehirler Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Konya.

Rapora göre, partikül maddelerin başlıca nedenleri arasında olduğu solunum, kalp-damar ve kanser hastalıkları, Türkiye’de en ölümcül üç ana hastalık grubu.

İklim krizi ve hava kirliliği arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu vurgulayan raporda, sera gazlarını azaltmaya yönelik adımların hava kirliliğiyle mücadele için de önemli olduğu belirtildi.