Aydın Halk Eğitim Merkezi Kalorifer Ateşçiliği Kurs Öğretmeni Makine Mühendisi Mustafa Alperen “Dünyanın en güzel iklim ve çevresine sahip Aydın, özellikle kış aylarında yanlış yakılan soba ve kaloriferler nedeniyle sabah ve akşam saatlerinde yaşanmaz hale geliyor. Ciddi sağlık sorunlarına da nede olan bu sorunun çözümü için hem vatandaşlar hem de yetkililer duyarlı olmalıdır” dedi.

Geçen yıllarda ypılan Hava Kirliliği Raporları"na göre Aydın"ın Türkiye genelinde kirlilik bakımından ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Aydın Halk Eğitim Merkezi Kalorifer Ateşçiliği Kurs Öğretmeni Makine Mühendisi Mustafa Alperen, çevrecilerin de bu konuya duyarlı davranmasını istedi. Bir ağaç ve bir sokak hayvanı kadar insanların da sağlığının çok önemli olduğunu ifade eden Makine Mühendisi Mustafa Alperen, “Dağda bir çakal öldüğünde bile bildiri üstüne bildiri yayınlayan dernekler, vakıflar ve sivil toplum örgütleri Hava Kirliliği Raporları ortada iken Aydın"daki bu kirliliğe bir ses çıkarmıyor. Halkın sağlığını ve geleceğini tehdit eden önlemede tedbir almaz isek, Aydın"da yaşayan bir çok vatandaşımız ve özellikle körpecik çocuklarımız ciddi sağlık sorunları ile kaşı karşıya kalabilir” dedi.

Özellikle kış aylarında sobaların yakıldığı saatlerde balkonlara asıla kıyafetlere bile, giyilemeyecek derecede ağır is kokusu sindiğini kaydeden Aydın Halk Eğitim Merkezi Kalorifer Ateşçiliği Kurs Öğretmeni Makine Mühendisi Mustafa Alperen, Aydın"da bir çok kalorifer tesisatı bacalarına filtre kurulmadığını, kurulu olanların da düzenli çalıştırılmadığını söyledi. Baca temizliklerinin de düzeli yapılmadığını kaydeden Mustafa Alperen, ilgili kurum ve kuruluşların gerekli denetimleri daha sık yapması gerektiğini belirtti. Özellikle Aydın"da yakıt özelliğine sahip olmayan ısı değeri 3800 kcal/kg altında linyit kömürü kullanımının yaygın olduğunu ifade eden Alperen, bazı kalorifer kazanlarının TSE uygunluk belgesi bile olmadığını söyledi. Alperen ayrıca, kalorifer ateşçilerinin mutlaka eğitimden geçmiş olması gerektiğini ifade etti.