Fransız Total ise Ankara'ya, "Şah Deniz'de Rusya ağırlığı artabilir" ültimatomu verdi.

ABD'nin Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar, Avrupa'nın enerji arz çeşitliliği ve güvenliği için Türkiye üzerinden geçen Güney Koridoru'nun ve Nabucco projesinin hayati önem taşıdığını belirterek "Azerbaycan ve Türkiye, gaz fiyatı ve transit ücretinde anlaşamazsa enerji şirketlerinin alternatif yollar aramaya başlayacağı" uyarısını yaptı.

AVRUPA DERS ÇIKARDI

Avrupa Politika Merkezi'nde konuşan Morningstar, AB'nin enerji güvenliğinde üye ülkelerin boru hattı altyapılarını birbirine bağlaması konusunda "yapbozun bir diğer parçasının Nabucco projesi ve daha geniş anlamda Güney Koridoru olduğunu" belirtti. Morningstar, geçen kış Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, Avrupa'nın günlerce soğukta kaldığını hatırlattı ve ülkelerin bundan ders aldığını söyledi.Nabucco'da gazın nereden geleceği sorusunun gündemde olduğunu kaydeden Morningstar, "İlk gaz Azerbaycan'dan gelecek. Burada acil bir soru çözüm bekliyor. Neden Türkiye ve Azerbaycan gaz fiyatı ve transit ücreti konusunda anlaşamıyor? Her iki ülkeyi çok güçlü bir şekilde anlaşmaya teşvik ediyoruz. Stratejik çözüm gerek." dedi ve " Türkiye ve Azerbaycan'ın gaz fiyatı ve transit ücretinde anlaşmaya varacağına gerçekten inanıyorum. Ama sorular var. Anlaşma olmazsa enerji şirketleri ve ülkeler alternatif yollar arar" yorumunda bulundu.

GÜZERGAH DEĞİŞİMİ OLABİLİR

Morningstar sözlerini şöyle tamamladı: “ Beyaz Akım ile sıvılaştırılmış gaz Karadeniz'den geçebilir. Tüm bu alternatifler üzerinde çalışmak gerek. Nabucco'da arz ülkeleri Türkmenistan ve Irak olabilir. İran'ın Güney Koridoru projesinin parçası olmasını istemeyiz”/yeni şafak