Seçime birkaç gün kala BDP’nin desteklediği Diyarbakır Bağımsız Milletvekili adayı Hatip Dicle’ye yargıdan kötü haber geldi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 23 Ekim 2007’deki bir açıklamasından dolayı “silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan 1 yıl 8 ay hapse mahkûm edilen Hatip Dicle’nin cezasını onadı. Dicle’nin avukatlarının karara yaptıkları itiraz da reddedildi. Böylece Dicle’ye verilen ceza kesinleşmiş oldu. 
 
Eski DEP milletvekili Dicle’nin, hem 1 yılın üzerinde hapis cezası alması hem de terör suçundan mahkum olması nedeniyle milletvekili seçilse bile Meclis’e girme şansı ortadan kalktı. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 31 Mart 2008’de Hatip Dicle hakkında “PKK terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan dava açtı. İddianameye göre Dicle, 23 Ekim 2007’de TSK’nın operasyonları nedeniyle bir ajansa yaptığı açıklamada, “Bu ateşkes fiilen geçersiz hale geldi. Ordunun operasyonları durmadığı takdirde onlar da meşru müdafaa haklarını kullanırlar. Çatışmalar bu şekilde bugüne kadar geldi” sözleriyle suç işledi. 
 
KARAR YSK'YA GÖNDERİLDİ
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 18 Şubat 2009’da Dicle’yi “PKK’nın propagandasını yapmak” suçundan 1 yıl 8 ay hapse mahkûm etti. Dicle’nin TCK’nın 53’üncü maddesinde düzenlenen ve siyaset yapma yasağının da içinde olduğu belli hakları kullanmaktan yasaklanmasına da hükmedildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı 22 Mart’ta onadı. Sanık avukatlarının itirazı da reddedildi ve Dicle hakkındaki karar kesinleşti. Yargıtay’ın kesinleşen kararı, geçen günlerde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. 
 
Mahkeme geçen hafta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na kararın örneğini gönderdi. Dicle’nin vekil seçilemeyeceğini belirten mahkeme, savcılığın derhal YSK’yı uyarmasını ve önlem alınmasını talep etti. (ntvmsnbc)