İran"da, futbolcu sevgilisi Nasır Muhammedkhani"nin eski eşini öldürdüğü iddiasıyla 8 yıldır tutuklu bulunan Hatice Shahla Jahed, dün sabaha karşı idam edildi. Jahed için kampanya yürüten Uluslararası Af Örgütü karara sert tepki gösterdi.

İran"da 8 yıldır tutuklu bulunan Hatice Shahla Jahed, dün sabah 05:00"da futbolcu sevgilisinin eski eşini öldürmekten dolayı idam edildi. İran futbolunun önemli isimlerinden Nasır Muhammedkhani"nin muta (geçici evlilik) yoluyla evlendiği Shahla Jahed (40), 2002 yılında ünlü futbolcunun eski eşi Lale Saharkhizan"ı bıçaklayarak öldürmekten dolayı tutuklanmıştı. Tahran cezaevinde idam edilen Jahed"le birlikte 2010 yılında İran"da idam edilen insanların sayısı böylece 146"ya ulaşmış oldu. İnsan hakları örgütleri, 8 yıldır cezaevinde bulunan Jahed"in yeterli normlarda yargılanmadığını belirterek serbest bırakılması için çağrıda bulunuyordu.



Uluslararası Af Örgütü"nden Malcolm Smart, Jahed"in daha önce yapmış olduğu itiraflarını reddettiğini ama mahkemenin bunları kendisine karşı kanıt olarak kullanmayı devam ettiğini söyledi. İran"ın önde gelen futbol kulüplerinden Persapolis"te teknik direktörlük de yapmış olan Nasır Muhammedkhani ise, Jahed ile muta yoluyla evlendiği için zina suçundan son anda kurtulmuştu. Lale Saharkhizan"ın cinayetine karıştığı kuşkuları üzerine aylarca hapis yatan Muhammedkhani, sevgilisinin itirafları sayesinde serbest kalmıştı.

Hatice Shahla Jahed"in idamıyla birlikte bu yıl içerisinde İran"da asılanların sayısı 146"ya yükseldi. Sevgilisiyle bir olup eşini öldürmekle suçlanan ve hakkında idam istenen Sakine M. Aştiyani de sırada bekliyor.