AYDINPOST HABER SERVİSİ-AYDIN’da faaliyet gösteren BSK Anka Hastanesi’nin yönetmeliğe aykırı biçimde kullanıldığı iddia edilen atık deposu hastaların ve çevrede yaşayanların sağlığını tehdit ettiği öne sürüldü.

Yaya trafiğinin yoğun olduğu, giriş kapısının hemen yanında bulunan ve zaman zaman kaldırımda bekleyen tıbbi atıklar, kötü kokusuyla da çevrede rahatsızlık yaratıyor.

TIBBİ ATIK DEPOSU HASTA ODALARININ HEMEN ALTINDA

BSK Anka Hastanesi’nin atık deposu hasta odalarının hemen altında, yaklaşık iki metre mesafede.

Tam karşısında on metre mesafede ise bakkal bulunuyor. Oysa Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan, 22 Temmuz 2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği"ne göre tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığını tehdit edecek biçimde bırakılmasını yasaklıyor.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Madde 5-Tıbbi atıkların yönetimine ilişkin ilkeler şunlardır;

a) Tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi yasaktır.

e) Tıbbi atıkların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı tıbbi atık üreticileri, taşıyıcıları ve bertarafçıları kusur şartı olmaksızın sorumludurlar.

MÜLKİ AMİRLERİN BU KONUDAKİ YETKİLERİ NELER?

Madde 7-Mahallin en büyük mülki amiri;

a) Tıbbi atıkların oluşumundan bertarafına kadar yönetimlerini kapsayan bütün faaliyetlerin kontrolünü ve periyodik denetimini yapmak, ilgili mevzuata aykırılık halinde gerekli yaptırımın uygulanmasını sağlamak

b) İl sınırları içinde oluşan, toplanan ve bertaraf edilen tıbbi atıkların miktarı ile ilgili bilgileri sağlık kuruluşlarından ve belediyelerden temin etmek, değerlendirmek ve yıl sonunda rapor halinde Bakanlığa göndermek

c) Tıbbi atık taşıma araçlarına taşıma lisansı vermekle ve faaliyetlerini denetlemekle, lisans verilen araç, belediye ve firmalarla ilgili bilgileri yıl sonunda Bakanlığa göndermek

d) Tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafında uygulanacak ücreti mahalli çevre kurulu aracılığıyla belirlemek.

 

Haberimizden sonra BSK Anka hastanesinden bugün açıklama geldi. Mali ve İdari İşler Direktörü Ömer Kurtay tarafından haber merkezimize iletilen açıklama şöyle:
 
Aydın’da faaliyet gösteren eski ismimiz olan BSK Anka Hastanemizin, tıbbi ve tehlikeli atık deposu Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine” uygun bir şekilde konumlandırılmıştır. Depo, yaya ve araç trafiğinin yoğun olmadığı, ara sokak içinde tıbbi atık taşımna kamyonunun yanaşabileceği şekilde tasarlanmıştır. Yine yönetmeliğe uygun teçhizat ve kıyafetlerle alınarak, Aydın Belediyesi ile yapılan Tıbbi Atık Sözleşmesi kapsamında belediyeye ait özel tertibatlı, tıbbi atık kamyonu ile toplanmaktadır. Her teslimatta, tutanak ve teslimat belgesi düzenlenmektedir. İnsan sağlığına ve çevreye duyarlı bir kurum olarak, tıbbi atıkların kaldırımda beklemesine müsaade etmemiz mümkün değildir. 
 
     Özel aydınlatma ve soğutma sistemi olan, koku geçirmez, özel konteyner, yönetmeliğe uygun plastik torbalarda muhafaza edilmektedir. Çevreye, komşu esnafa, hastane çalışanlarına, hastalarımıza ve hasta yakınlarına herhangi bir rahatsızlık vermemesine azami özen gösterilmektedir. Çevre Müdürlüğünce yapılan denetimlerde de alınan bu tedbirlerin yönetmeliğe uygun olduğu  görülmektedir. Giriş kapısının yanında bulunan  eski depomuz üç aydır kullanılmamaktadır. Hastanemizin tüm faaliyetlerinin yürürlükte bulunan mevzuata uygun denetimleri yapılmaktadır. Ayrıca, mevzuat gereği hastanemiz, Çevre Hizmeti Alım Sözleşmesi ile yasal danışmanlık ve çevre hizmeti almaktadır. Tüm bunlara ek olarak , yapılan hizmet sözleşmesi hükümlerine göre de denetlenmektedir. 
 
     T.C. Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerinin denetimleri sonrasında hazırlanan denetim tutanağı hastanemiz tıbbi atık depolama alanının, yürürlükte bulunan yönetmeliğin “Geçici Depolama ve Geçici Atık Deposu” hükümlerine tam olarak uygun şekilde yapılmış olduğunu da ortaya koymaktadır. Hastanemiz üstün hizmet anlayışı ile tüm hasta, hasta yakınaları ve çevreye karşı değer ve sorumluluklarının bilincinde hassasiyetle hizmet vermeye devam edecektir. 
 

22.20111012091841.jpg