Erdemir, yaptığı açıklamada, Tasarı ile 40 hastane birliğine bağlı olarak 400 hastanenin işletmeye dönüştürülmesi planlandığını söyleyerek, “7 kişiden oluşacak hastane yönetim kurulunun 3 üyesi Sağlık Bakanı tarafından, 2 üyesi İl Genel Meclisi tarafından, 1 üyesi ise Vali tarafından belirlenecek ve Ticaret Odası 1 üye ile temsil edilecek” dedi.

Hastane Yönetim Kurulunda meslek odası ve hastane çalışanlarının temsil edilmediğini de belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Tuncay Erdemir, şunları söyledi, “Tasarı ile birlik Hastaneleri Genel Sekreterler tarafından yönetilecektir. Hastanelerde Başhekimler Genel Sekretere bağlı olarak çalışacaklardır. Hastaneler; verimlilik, organizasyon, müşteri memnuniyeti, kalite ve hizmet alt yapısı ölçütleriyle A, B, C, D ve E olarak sınıflandırılacak, Kar etmeyen Hastaneler bir süre sonra kapatılarak Sağlık Bakanlığına devredilecektir.”

Erdemir, Tasarının toplam 6800 yeni kadro ile hastanelerde kadrolaşmayı sağlamakta olduğunu da dile getirerek “Çalışma ve ücretlendirme rejimi değişerek; hekim ve sağlık çalışanlarının ücretleri hastane döner sermayesinden karşılanacak ve devletin katkısı olmayacak. Hastaneler bazı birimlerini piyasaya açarak, hizmeti dışarıdan alacaklar. Hastaneler tıbbi hizmet, ameliyathane, laboratuar, görüntüleme merkezi ve poliklinik hizmetlerini Yönetim Kurulu kararı ile özel sektöre devredebilecekler. Kamu Hastanelerine artık bütçeden kaynak ayrılmayacak, kamu hastaneleri özel hastaneler gibi kar amaçlı çalışacak ve kendi gelirleriyle ayakta durmanın mücadelesini vereceklerdir. Yeni yıldan itibaren Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecek olan vatandaşlarımız işletme haline dönüştürülecek kamu hastanelerine gittiklerinde her hizmet karşılığında ek ödeme yapmak zorunda kalacaklar” dedi.

ERDEMİR “PARAN KADAR SAĞLIK ANLAYAŞI İLK KEZ ANAYASADA”

Aydın Tabip Odası Başkanı Tuncay Erdemir, konuşmasında Hükümet tarafından hazırlanan Anayasa Taslağının 50. Maddesine de değinerek şunları söyledi, “Anayasa taslağının 50 maddesinde de belirtildiği gibi, "Devlet, sosyal ve ekonomik alanlarda Anayasa ile belirlenen ödevlerini, bu ödevlerin amaçlarına uygun özelliklerini gözeterek, mali kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde yerine getirir" İfadesinden de anlaşıldığı üzere paran kadar sağlık anlayışını ilk kez Anayasada görmekteyiz. Kamusal alanın ortadan kaldırıldığı ve sosyal devlet anlayışının yok edildiği bu tasarı ile hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız ve vatandaşlarımız mağdur olacaklardır”



Haber: Aydınpost