Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin poliklinik odalarında gizli kamera düzeneği bulunan Eskişehir Yunusemre Devlet Hastanesindeki incelemelerini tamamlamalarının ardından bu hastaneden 5, Devlet Hastanesinden 2 beyin cerrahı ile bir başhekim yardımcısı ve 22 medikal firma görevlisi yakalandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 22 Haziranda Yunusemre Devlet Hastanesi Beyin Cerrahisi poliklinik odalarında kablosuz ses ve görüntü kaydeden sistemin bulunmasından sonra inceleme başlatan Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin araştırmalarını tamamlaması üzerine harekete geçti.

Emniyet güçleri, Yunusemre Devlet Hastanesinde görevli 5 beyin cerrahı, Devlet Hastanesinde çalışan 2 beyin cerrahı ile 1 başhekim yardımcısı ve 22 medikal firma görevlisi gözaltına alındı.

Beyin cerrahlarının, bazı medikal firmalarla işbirliği yapıp ameliyatlarda kullanmadıkları medikal ürünleri kullanmış gibi göstererek devleti zarara uğrattıkları iddia ediliyor.

''İhaleye fesat karıştırmak ve devleti zarara uğratmak'' iddiasıyla gözaltında bulunan toplam 30 kişinin 10 milyon YTL'lik haksız kazancın elde edilmesi olayına karıştıkları öne sürüldü.

OLAY

Yunusemre Devlet Hastanesinin Beyin Cerrahi Polikliniğinde görevli sekreter, 22 Haziranda doktor odalarında temizlik yaptığı sırada pencere ve kalorifer peteğinin arasında kalan boşlukta kablolar olduğunu fark etmişti.

Görevlinin durumu hastanenin teknik servisine bildirmesi üzerine yapılan inceleme sonunda plastik kutunun içinde ses ve görüntü aktaran düzeneğin olduğu belirlenmişti. Söz konusu düzeneğin muayene yapılan iki poliklinik odasında da bulunduğu saptanmıştı.

Hastane yönetiminin polisi araması üzerine yapılan teknik incelemede kablosuz bağlantıyla sağlanan ses ve görüntünün yaklaşık 200 metre civarındaki alandan kayıt yapabildiği tespit edilmişti.

Olayla ilgili soruşturma başlatan emniyet güçleri, hastanedeki yaklaşık 50 güvenlik kamerasının kayıtlarını incelemiş, ancak bir sonuca varamamıştı. Eskişehir Tabip Odası da suç duyurusunda bulunmuştu.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı konunun incelenmesi için müfettiş görevlendirmiş, hastaneye gelen müfettişler yaklaşık iki ay denetim yapmıştı. Müfettişler bu süre içinde Satın Alma birimini denetleyip birçok kişinin ifadesine başvurmuştu.

Müfettişler ayrıca gizli kamera düzeneğinin bulunduğu beş beyin cerrahının son üç yılda yaptığı ameliyatları incelemek için tedavi gören hastaların dosyalarını incelemişti.

Müfettişler, tedavi gören hastalara ait içinde röntgen ve MR film bilgilerinin de bulunduğu dosyaları alarak Ankara'ya gitmişti.