Nazilli, Sultanhisar, Yenipazar, Kuyucak, Buharkent, Bozdoğan, Karacasu ilçeleri ile birlikte belde ve köylerine hizmet verecek olan 400 yataklı Nazilli Devlet Hastanesi"nin temeli atıldı.
100 milyon liralık yatırımla 400 yataklı modern bir bina olarak en iyi sağlık hizmetlerinin sunulacağı bir kompleksin Bin 200 günde tamamlanması planlanırken, hastane inşaatının temel atma törenine Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş başta olmak üzere AK Parti Aydın Milletvekilleri Ahmet Ertürk, Mehmet Erdem, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, çevre beldelerin belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, Nazilli"deki sağlık kurum müdürleri, vatandaşlar ve Nazilli Devlet Hastanesi eski Başhekimi, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr.Orhan Koç da katıldı.
100 MİLYON TL"YE MÂL OLACAK
Nazilli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Kurnaz, TOKİ tarafından Mayıs ayında temel kazıları başlatılan binanın bin 200 günde yapılacağını ifade ederek; “Binamızın toplam maliyeti 100 milyon lira olarak hesaplandı. Sağlık bakanlığının 2010-2013 yılı yatırım programında yer alan 400 yataklı Nazilli Devlet Hastanesi 9 katlı olacak. Toplamda 73 bin 156 metrekare kapalı alana sahip hastane tamamlandığında ek bina dahil 150 oda, 28 yoğun bakım, 8 yenidoğan yatağı, 18 acil müşahede yatağı ve ameliyat masası bulunacak. Yeni hastane 12 blok halinde 3 katı kapalı alana sahip, bodrumlar dahil 9 kat planlanmıştır. İdari personel, acil-ambulans, acil-ayaktan, diyaliz ve poliklinik olarak 5 girişi olacaktır. İki bodrum katında depolar otopark, makine daireleri, eczane, sosyal alanlar, çamaşırhane ve radyoloji birimleri bulunmaktadır. Zemin katta poliklinikler, acil ve diyaliz servisi, birinci katta ameliyathane, doğumhane, yoğun bakımlar ve poliklinikler, ikinci katta idare, yoğun bakımlar poliklinikler, küçük müdahale odaları ve yemekhane, üç, dört, bes ve altıncı katlar yaklaşık 30 m2 lik WC-banyolu iki kişilik 170 oda ve 65 tek kişilik 4 süit oda olacaktır.13 ameliyat masası, 4 doğum salonu 52 yoğun bakim, 40 acil müsaade yatağı, (yetişkin ve çocuk) 40 diyaliz yatağı ve 69 poliklinik ile hizmet verecektir. Nazilli Devlet Hastanesinin ilçe merkezi ve bölge halkına çevre ilçeler Sultanhisar, Yenipazar, Bozdoğan, Karacasu, Kuyucak ve Buharkent ilçeleri dahil olmak üzere ileri standartlarda sağlık hizmetini vermesi ve bu alanda örnek bir hastane olması planlanmıştır. Hastane inşaatının şuana kadar yüzde 10.02 fiziki gerçekleşmesi oluşmuştur” dedi.
NAZİLLİ SAĞLIK ŞEHRİ OLACAK
Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız; “Nazilli"de ve Türkiye"de sağlık alanında muazzam gelişmeler var. Nazilli Sağlık Şehri, Nazilli Sağlıklı İnsanların, Uzun Ömürlü insanların şehri. İnşallah bu marka zamanla gelişecek ve gerçekleşecek. Bugün temelini attığımız hastane inşaatımız ile bu markaya değer katacağız. Devletin eğitim ve güvenlik hizmetlerinin yanında sağlık hizmeti de anayasal görevidir. Tüm vatandaşlarının sağlık hizmetlerini en iyi şekilde yerine getirmekle mükelleftir. Gerçekten de son 8-10 yıldır görüyoruz. Sağlık alanında ülke genelinde muazzam gelişmeler var. Nazilli, sağlık ve turizmde, jeotermalle birlikte Türkiye"nin en gelişmiş kentlerinden biri olacak. Sağlık bakanlığına devrettiğimiz Kestel havzasındaki 420 dönüm arazi fizik tedavi merkezi olacak. Bununla birlikte Yazırlı köyündeki 252 dönüm araziyi de sağlık bakanlığına devrederek dal hastanesi yapılmasını sağlayacağız. Ayrıca 50 kişilik psikiyatri hastanesi için de çalışmalarımız sürüyor” dedi.
2023 YILINA KADAR İNSAN KAYNAĞI AÇIĞI TAMAMLANACAK
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr.Orhan Koç; “2003 yılından itibaren uygulamış olduğumuz sağlık da dönüşüm projesi kapsamında çok merhale kat ettik. Eskiden hasta ile hekimi buluşturmak için araya bariyerler koyabiliyorduk. Çünkü bir hekime ulaşmak gerçekten zordu. Hekime ulaşmak yetmiyor, ulaştığınız zaman da aynı anda 3 hastanın muayene edildiği dönemlerden geldik. Muayene edilmekte yetmiyordu reçete almanız gerekiyordu. Reçete almanız için saatlerce kuyruğa girmeniz gerekiyordunuz ve nihayet kuyruk size geldiği sırada ya ilaç bitmiştir yada reçetede yaşanan hatadan dolayı tekrar yazdırmanız gerekiyordu. Hastaneye geldiğinizde bir gün muayene olurdunuz ertesi gün tahlil olurdunuz sonra ertesi gün onu gösterirdiniz yani 2-3 gün hastanede olurdunuz yani çileler bitmiyordu. Tabi bunları açmanın sevincini yaşıyoruz. Bugün itibariyle her vatandaşımız hastaneye geldiği zaman herhangi bir sosyal güvencesi sorulmaksızın sadece TC Kimlik numarası veya onu da bilmiyorsa sistemden sorgulanarak sağlık hizmetini almaktadır ve Reçetesini istediği herhangi bir eczaneden alabilmektedir. Yine acil sağlık hizmetlerinde erişim noktasında sağlık güvencesi olsun olmasın acil sağlık hizmetini ister özel sektörden, ister Üniversitelerden ister sağlık bakanlığına bağlı hastanelerinde alsın tedavisinden sonra ücreti ile şeyler konuşuluyor. Yapılan çalışmalar sonucunda bu noktaya geldik” dedi.
Konuşmasını sürdüren Koç; “Tabi sağlık hizmeti sunumunda çok ciddi bir şekilde insan kaynağı eksiğiyle bu hizmeti vermekteyiz. Avrupa ülkelerine göre şuan bizim mevcut uzman sayımız 3"te 1"i. 3 kat daha fazla uzmanla Avrupa ülkeleri hizmet vermekte bunun yanında hemşireler ve ebeleri de eklediğimizde 7 kat daha fazla personel fark var aramızda aslında. Bu nedenle YÖK"le çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. 2023 yılına kadar insan kaynağı açığımızı da tamamlama amacındayız. Hastanelerimiz ortalama Türkiye"de 40 yaşındadır. Çoğunun deprem yönetmeliği konusunda güçlendirmeye ihtiyacı vardı. Şuan Türkiye şantiyeye döndü. Şuan her ilde her ilçede yapımı devam eden ve yapımı bitmiş olan hastanelerimiz söz konusu. Bunlar için ciddi bir kaynak gerekiyordu. Sağlık bakanlığı olarak aslında sayın Bakan Bey"in başkanlığında uzun saatler süren yatırım toplantıları yapılmaktadır. Bu yatırım toplantılarında ilçelerden il"e kadar bütün yatırımların tüm ince ayrıntıları bu toplantılarda ele alınmaktadır” dedi.
SİYASETİN MERKEZİNDE HİZMET VE PROBLEMLERE ÇÖZÜM OLMASI LAZIM
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem; “Bugün çok mutluyuz. Nazilli"mize gerçekten çok önemli bir eser kazandırılıyor, bunun temeli atılıyor. Siyaset işte bu anlarda güzel. Politikacıların en mutlu anlarından birisi bu. İnsanlar siyaset kurumundan, devletten çözüm ister. Sorunlarına çözüm ister, hizmet ister ve hizmetin gerçekleştiği anlar politikacının gerçekten en mutlu anlarıdır. Çünkü o hizmeti alan insanlar, hasta olduğunda bu hastaneye gelen insanlar en modern imkanlar içerisinde, dünya standartlarında hizmeti alan insanlar Allah Razı olsun dedi mi işte bizim için en güzel, en mutlu an o dur. Kanuni Sultan Süleyman ne güzel söylemiş; "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sıhhat gibisi var mı bir nefes, sağlıklı bir nefes kadar önemli bir şey var mı? Devlet bir tarafta bir nefes bir tarafta. Bunu bir padişah söylüyor. İşte siyaset kurumu çözüm üretmeli, siyaset kurumu korkular, topluma korku salan, korku üzerinden siyaset yapan bir anlayış. İdeolojik kaygılar aman şu ideoloji bu ideoloji, sağ-sol gibi çekişmeler siyaset bunlarla toplumu meşgul etmemesi lazım. Siyasetin merkezinde hizmet olması lazım, siyasetin merkezinde problemlere çözüm olması lazım ve siyaset böyle yapılırsa güzel. İşte siyasetin merkezine bizler AK Parti açısından söylüyorum. Diğer siyasi partilere de sesleniyorum "lütfen siyasetin merkezi"ne çözümü koyun, projelerinizi koyun" toplum bizden bunu bekliyor” dedi.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROJELERİNİN EN ÖNEMLİLERİNDEN BİRİSİ
AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk; “Burada sağlıkta dönüşüm projelerinin en önemlilerinden birisini yaşıyoruz. Nazilli ve çevresi için çok önem arz eden sağlıkta dönüşüm projelerinden birini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın her türlü modern teknoloji ile donatılacak bu hastanemizin temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Türkiye"nin 73 milyon vatandaşı en güzel hizmetleri almaya layıktır, en gayretli çalışmalar onlar içindir ve onlara ne kadar hizmet etsek azdır. Hizmet odaklı, Çözüm odaklı çalışmalar neticesinde halkımızda kadirşinaslık örneği gösterebiliyorlar. Türkiye"yi, bölgemizin istikrar ülkesi gördükleri bu dönemde bizlerden bekleneni vermemiz lazım. DSİ"nin kanalet imal etmeyi bırakmasının ardından yılan ve fare yuvası haline gelen bu arazi, bin 200 gün sonra modern bir sağlık kompleksine dönüşecek. Bugün Nazilli"de 23 bin metrekare kapalı alana sahip mevcut hastanelerimizin 3 katı büyüklüğündeki bu tesis bölgemiz insanının sağlık problemlerine çözüm olacak.”
SAĞLIK YATIRIMLARI YENİ PROJELERLE DAHA DA ARTACAK
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş; “Kundaktaki bebekten, yataktaki yaşlımıza kadar her vatandaşımızı ilgilendiren, en iyi, en modern hizmeti alabilecekleri bu hastanenin temelini atmaktan dolayı çok mutluyuz.

Burada en az bin kişi istihdam edilecek. Aydın"daki sağlık yatırımları yeni projelerle daha da artacak. Geçtiğimiz günlerde faaliyete geçen 254 yataklı kadın doğum hastanesinin ardından 600 yataklı devlet hastanesi projemizi hayata geçiriyoruz. Kuşadası"nda da 100 yataklı bir devlet hastanesi projemizde kısa sürede hayata geçirilecek” dedi.
Konuşmaların ardından başta Aydın Valisi H.Avni Coş olmak üzere protokol üyeleri inşaat alanının önüne gelerek temel atma butonuna bastı. Temel atma butonuna basmadan önce kesilmesi planlanan 2 koyunu ise Vali Coş"un talimatı ile kesilmeden çocuk esirgeme kurumuna bağışlandı.