Aydın Tarım İl Müdürlüğü Şap hastalığı ile mücadelede Sonbahar dönemi aşılamaları başladı. İlkbahar dönem aşılamaların 1 Mart-15 Mayıs tarihleri arasında yapıldığı Aydın"da Sonbahar dönem aşılamalarında toplam 336 bin 550 hayvanın şap hastalığına karşı aşılanacağı bildirildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın AB destekli “Türkiye"de Şap hastalığının kontrolü projesi” kapsamında ülke genelindeki sığır varlığının yılda iki kez, koyun varlığının ise yılda bir kez olmak üzere üç yıl süreyle yoğun aşılanması gerektiğini belirten Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Aydın Valiliği Aracılığı ile yptığı açıklamada “İlimizde 2009 Yılı İlkbahar dönemi şap aşılama kampanyası 1 Mart 2009-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında gerçekleştirildi. İlimize İlkbahar dönem aşılama kampanyası çerçevesinde gelen 244 bin 175 doz şap aşısı ile toplam 216 bin 656 adet büyükbaş, bin 958 adet küçükbaş hayvan aşılanarak program yüzde 86,1 oranında gerçekleşmiştir. İlimizde 1 Eylül - 31 Ekim 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2009 yılı Sonbahar dönem şap aşılama kampanyasında, ülke genelinde büyükbaş hayvanların yüzde 100"ü, küçükbaş hayvanların ise yüzde 65 "i aşılama programına alınmıştır. Sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası için tahsis edilen 293 bin 750 doz aşının 251 bin 250 dozu gelmiş olup ilçelere dağıtımı yapılmıştır. İlimizde kampanya döneminde 251 bin 550 adet büyükbaş hayvan, 85 bin adette küçükbaş hayvan aşılanması hedeflenmiştir. Projede kapsamında İlkbahar ve Sonbahar şap aşılama kampanya dönemlerinde aşı ücretsiz olup sadece uygulama ücreti alınacaktır” dedi.
ŞAP HASTALIĞI BUZAĞI ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUR”
Şap hastalığının bulaşıcı bir hastalık türü olduğunu dikkat çeken Sadettin Öztürk, hastalığın geniş hayvan populasyonlarını etkilediğini kaydetti. Hastalık nedeniyle süt veriminde azalma, hayvanların gelişmesinde gerileme, gebe hayvanlarda yavru atma, buzağı, kuzu ve oğlaklarda ölümlerin meydana gelebildiğini ifade eden Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, “Şap hastalığına karşı hastalık çıkmadan önce; duyarlı hayvanlara şap aşısının periyodik olarak uygulanması, pazarda satılacak veya başka bir yere nakil edilecek hayvanlara en az 15–20 gün önceden şap aşısının yapılması ve veteriner sağlık raporunun alınması, ahırlara hayvan bakıcılarından başkalarının sokulmaması, şüpheli vakalarda veteriner hekimden bilgi alınması gerekmektedir. Hastalık çıktıktan sonra ise; hastalıktan şüpheli hayvanların derhal ayrı bir yere alınmalı, ahırlara giriş çıkışlar yasaklanmalı, ilgililer konu hakkında haberdar edilmeli, hastalık sönüşüne kadar hayvan alım ve satımı yapılmamalı ve çevre ahır ve çiftliklerle irtibatın kesilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.