Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, çocuğun genelsağlıkdurumunun iyileştirilmesiyle birçok hastalığa maruz kalınma riskini azaltacağını, bunun da aşılarının tam olarak yapılması ve düzenli doktor kontrolleri ile mümkün olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Özcan, iyi beslenme ve genel hijyen kurallarına uyulmasının (tuvalet ve bez değiştirme sonrası her seferinde ellerin yıkanması, kirli bezin uygun biçimde çöpe atılması) çocuğu bulaşıcı hastalıklardan koruyacağını kaydetti.

Dr. Özcan, çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklardan Kabakulak'ın aşılanmamış herkes için risk olduğunu dile getirdi.

Uzm. Dr. İsmail Özcan şunları kaydetti: "Kabakulak, solunum salgılarıyla doğrudan bulaşır, bulaşıcılık dönemi, hastalığın başlangıcından 1 -2 gün önce ve başladıktan 9 gün sonradır. Kuluçka dönemi 16-18 gün sürer.

Başlangıçta ateş, iştahsızlık gibi bulgular olabilir. Daha sonra çenenin iki tarafındaki tükürük (parotis) bezlerinde tek ya da iki taraflı şişme, boyun ve kulak altındaki bezlerde şişme, çiğneme sırasında ağrı, ekşi ve asitli yiyeceklerle ağrı olabilir. Olguların bir kısmında da hiçbir bulgu olmayabilir. Tanının doğrulanması için doktor görmelidir.

Kusma, uyuklama, baş ağrısı gibi bulgular varsa meningoensefalit (beyin zarı ve beyin iltihabı) riski yönünden mutlaka doktora danışılmalıdır. Semptomatik tedavi (ağrı ve ateş düşürücüler), yanaklara soğuk kompres, asit içermeyen, ekşi olmayan yumuşak besinler önerilir. Aşı ile korunma mümkündür."

BOĞMACA İÇİN AŞINIZI YAPTIRIN

Damlacık yoluyla bulaşan boğmaca hastalığının başlangıç döneminde en fazla bulaşıcılığın olduğu dönem olduğunu belirten Özcan, antibiyotiklerin bulaşmayı azaltacağını vurguladı.

1 yaşın altındaki ve özellikle aşıları yapılmamış çocukların boğmaca riskiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Özcan, "Boğmaca hastalığının kuluçka dönemi 7-10 gündür. Önce kuru öksürük ve hafif ateş görülür.

1 -2 hafta içinde nöbetler tarzında arada hiç soluk almadan patlar tarzda öksürükler, öksürme sırasında ciltte kızarma, morarma ve terleme olabilir. Çok küçük bebeklerde solunum durması olabilir. Öksürük sonrası genellikle kusarak balgam çıkarılır.

Hastalık ortalama 6 hafta kadar sürer. Mutlaka doktor kontrolü şarttır. Bebeklerin hastanede gözetim altında tutulması gerekebilir.

Antibiyotikler, oksijen ve ortamın nemlendirilmesi tedaviyi oluşturur. Sık sık az miktarda beslenme, sıvı tedavisi gerekirse damardan beslenme uygulanır. Korunması aşı ile mümkündür." dedi.